Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rok od 30 dana

Sabor na ocjenu ustavnosti poslao referendume o outsourcingu i monetizaciji

monetizacija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
27.02.2015.
u 13:43

Ako Ustavni sud prihvati prijedlog Sabora da prije konačne odluke o monetizaciji konzultira Sud EU, ta bi se procedura mogla oduljiti i na više od godinu dana

Hrvatski sabor odlučio se sa 79 glasova za i 36 protiv poslati referendumsko pitanje protiv outsourcinga na Ustavni sud na ocjenu ustavnosti, a Sabor je sa 79 glasova za i 37 protiv na istu adresu odlučio uputiti i referendumsko pitanje protiv monetizacije autoceste. Ustavni sud za ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja ima rok od 30 dana, no, ako prihvati prijedlog Sabora da prije konačne odluke o monetizaciji konzultira Sud EU, ta bi se procedura mogla oduljiti i na više od godinu dana.

Sa 104 glasa za, 5 protiv i 2 suzdržana Sabor je imenovao dvije nove potpredsjednice Državnog izbornog povjerenstva, SDP-ovu saborsku zastupnicu Vesnu Fabijančić Križanić te bivšu HDZ-ovu saborsku zastupnicu i ministricu pravosuđa Anu Lovrin, te tri člana – glavnog tajnika Sabora Slaven Hojski, bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Emila Tomljanovića te bivšeg HSS-ovog saborskog zastupnika Josipa Vreskog, kojemu je ovo drugi mandat u DIP-u. Mandati novim članovima DIP-a traju osam godina.

Dogovor blokova

Prije glasovanja o novim članovima DIP-a za riječ se javio laburist Dragutin Lesar koji je tražio da se glasovanje odgodi dok zastupnici ne dobiju potvrdu da nitko od predloženih kandidata nije član neke stranke.

- Prvo izražavam žaljenje što prilikom predlaganja ove ozbiljne kandidature Odbor nije uveo praksu javnog saslušanja kandidata. Nije vidljivo da li svi kandidati ispunjavaju sve uvjete za ovaj posao, jer je samo Slaven Hojski jedini naveo u životopisu da nije član ni jedne stranke. Ja mogu za jednog kandidata pretpostaviti da nije član stranke, Josip Vreski, jer već obnaša dužnost člana DIP-a – komentirao je Lesar.

Nezavisni Damir Kajin primijetio je da su se "očito gospoda iz lijevog i desnog bloka dogovorila".

- Jedna politička harmonija vlada i to je lijepo i obećavajuće, pa bi bilo lijepo da se tako dogovorite i oko sudaca Ustavnog suda. Shodno uzusima i postojećoj praksi, glasovat ću za ove prijedloge, ali jasno je da su svi ovi kandidati politički opredijeljeni, a to da li netko izriče ili ne javno političku pripadnost, možete to objesiti mačku o rep – dodao je Kajin. Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Šime Lučin pojasnio je da, kad je riječ o priči o političkim dogovorima, zakon jasno propisuje kako se biraju članovi DIP-a, a to je da dio njih predlaže većina, a dio oporba.

- A što se tiče stranačke pripadnosti, svi članovi potpisali su i dali izjave da nisu članovi političkih stranaka – poručio je Lučin nakon čega je Sabor ipak izabrao nove članove DIP-a.

Neozbiljno skraćivanje roka

Sabor je većinom glasova donio i Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, klinika i bolnica, koji je Vladinim amandmanom, umjesto za razdoblje od 2014. do 2016., skraćen na 2015. i 2016. godinu. To skraćenje roka oporba je nazvala neozbiljnim.

- Zdravstveni sustav najveća je rak-rana proračuna. Izgubili smo tri mjeseca u 2015. godini i sada lakonski kažemo – to se može napraviti u kraćem roku. Vladin amandman nije ugrađen ni u financijski plan HZZO-a. To je neozbiljno i neodgovorno prema zastupnicima u Saboru – upozorio je HDZ-ov Ivan Šuker.

>> Oporba prijedlog Zakona o referendumu naziva Zakon o onemogućavanju referenduma

Komentara 8

MX
MXLCLGTG
14:07 27.02.2015.

Ustavni sud oba pitanja ne bi trebo ni raspravljati potpisi su skupljeni i narodu treba dati da odluci sta zeli i to je ustav a ovo za EU to su Price za djecu zasto njemci ne dadnu svoje autoputeve u koncesiju ako to evropa hoce ne moze od nas traziti da nesto uradimo a drugi ne.

IS
istina00
14:53 27.02.2015.

sramota je kako SDP opstruira volju naroda da se o monetizaciji odluči referendumom!!! ali platit će to oni na skorim izborima! nećemo vam zaboraviti SDP drugovi što nas, hrvatski narod, smatrate smetnjom u demokratskom životu naše domovine!!!

AN
Andacon
16:16 27.02.2015.

" protiv monetizacije autocesta" , kratkovidna politika vladajućuh da se napuni proračun , koji će ih spasiti tek na kratko razdoblje od potpunog rušenja sa vlasti. Nakon toga ćemo generacijama plaćati strancima za nešto što je bilo naše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije