Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osudit će odluku o puštanju

Sabor na korak od donošenja Deklaracije protiv Šešelja

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
24.11.2014.
u 15:18

Na sastanak radne skupine u Saboru došli su predstavnici gotovo svih stranaka, većina sa svojim prijedlozima teksta, a nakon dvosatnog sastanka uspjeli su usuglasiti tekst Deklaracije o kojem sada moraju razgovarati sa svojim strankama

Nakon samo jednog sastanka, saborski zastupnici na korak su od donošenja Deklaracije kojom će osuditi odluku Haaškog suda o puštanju Vojislava Šešelja na slobodu, tražiti njegov povratak u pritvor kao i podsjetiti Srbiju da je zemlja kandidatkinja za ulazak u EU. Na sastanak radne skupine u Saboru došli su predstavnici gotovo svih stranaka, većina sa svojim prijedlozima teksta, a nakon dvosatnog sastanka uspjeli su usuglasiti tekst Deklaracije o kojem sada moraju razgovarati sa svojim strankama. Iako se govorilo da je plan Deklaraciju dovršiti prije četvrtka kako bi do tog dana tekst stigao na raspravu u Europski parlament, danas zastupnici kažu da nemaju rok, ali računaju da bi Deklaraciju mogli imati gotovu do kraja ovoga tjedna.

Jadranka Kosor koja je inicirala donošenje Deklaracije zadovoljna je prvim sastankom na koji su svi, kaže, došli sa željom da se taj tekst donese.

- Danas smo kao radna skupina usuglasili tekst na temelju različitih prijedloga, svi bili na istim tragu i sad su konzultacije u klubovima, ali vjerujem da ćemo tijekom tjedna raspraviti i donijeti ovu deklaraciju. Pokazali smo da se možemo dogovoriti. Sada nije bitno kada ćemo donijeti taj dokument, nego da ga donesemo jednoglasno, a na dobrom smo putu, što je dokaz da se ipak u Hrvatskoj politika može dogovoriti – kazala je Kosor nakon sastanka te dodala da se Deklaracijom obraćaju Haaškom sudu, ali i podsjećaju da Srbija kao zemlja koja želi postati članica EU mora poštivati demokratske standarde i vladavinu prava i poštivanje temeljnih prava.

- To je jako dobro izbalansiran tekst, osuda onoga što se događa je u fokusu Deklaracije. Ime Deklaracije vezano je uz odluku suda za puštanje Šešelja – pojasnila je Kosor.

I predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt je zadovoljna radnom atmosferom.

- Kada bi to bio slučaj u nekim drugim stvarima, mislim da bi zemlji bilo puno bolje – primijetila je Škare Ožbolt koja donošenje Deklaracije ne vidi kao pritisak na pravosuđe.

- Mislim da je Haaški sud popustio u svojim kriterijima, na kraju je svog rada i u slučaju Šešelj je popustio u temeljnim kriterijima i ovo puštanje predstavlja pravi presedan. Bilo je slučajeva da su se osuđenici puštali vani, ali nikada ovako, bez kriterija. Srbija je kandidatkinja i mora se pridržavati načela kojih su se pridržavali svi koji su ulazili u EU – jasna je Škare Ožbolt.

HDZ-ov Gordan Jandroković kazao je da Deklaracijom traže da Haaški sud opozove odluku o puštanju Šešelja na slobodu, ali su i podsjetili na obvezu republike Srbije da kao država kandidatkinja za ulazak u EU mora nedvosmisleno osuditi projekt Velike Srbije, širenje mržnje kao i pokušaj prekrajanja granica.

- Sve što smo smatrali važnim ušlo je u tekst deklaracije, zasada smo vrlo zadovoljni i nadam se da ćemo zadržati razinu komunikacije i usuglašavanja i tijekom sutrašnjeg dana – kaže Jandroković.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović naglašava da je ključno podsjetiti zašto je osnovan Haaški sud.

- Prije svega da osudi ratne zločince, ali i da uspostavom pravde bude i temelj uspostave mira – dodaje Antičević Marinović.

Predsjednica Laburista Nansi Tireli također ovo ne vidi kao utjecaj na pravosuđe, već kao iskazivanje stava koji Hrvatski sabor mora imati. 

>> Vojislav Šešelj: Hrvati su se zaletjeli 'kao som na durdubak' 

>> Hartmann: Presuda zapela zbog trećeg suca

Komentara 22

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:28 24.11.2014.

Ne smijemo Srbiji ratificirati sporazum za EU, dok god se ne isprića, kažu gdje su nestali, daju kate minskih polja, vrate ratnu odštetu RH i maknu se od te velikosrpske politike...zar ćemo takvima otvarati granice EU..

DU
Deleted user
15:30 24.11.2014.

Saborska većina bi puno lakše donijela osuđujuću deklaraciju o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima nego o simpatičnom momčiću iz istočne divljine, inače politčkom ocu predsjednika i premijera te iste divljine.

AJ
ajmo
15:44 24.11.2014.

Mislim da bi Šešelja trebalo dovesti na trg Bana Jelačića te mu osigurat da kaže iz srca što misli o nama i da ponovi ono iz 1991 god. a u prvi red staviti razne udruge recimo Dokumenta, pa građanski odbor za ljudska prava Zorana Pusiča naravno i Pupovca,Gong , HTV i obavezno direktan prijenos pustiti svim školama u državi tako da vide sa čim smo se mi borili u početku goloruki. I objasniti svima da smo dio EU i da nam region netreba te naučiti mlade od kuda im vreba opasnost. Vidim službeni se Beograd ne ograđuje od Voje a kako i bi kad su i Dačič i Vučič i Nikolič njegova djeca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije