Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dječji doplatak

Sabor izmijenio zakon! Od 1. rujna 1100 osoba s invaliditetom počinje primati 831,50 kuna

sabornica
Patrik Macek/PIXSELL
10.07.2015.
u 12:22

Iako diskriminacija traje već 13 godina, nije prošao amandman laburiste Dragutina Lesara o retroaktivnoj primjeni zakona

Hrvatski sabor donio je izmjene Zakona o dječjem doplatku kojim će 1100 osoba s invaliditetom nakon 13 godina diskriminacije ostvariti pravo na naknadu od 831,50 kuna, koju već doživotno prima oko 4000 osoba s invaliditetom. Podsjetimo, Vlada je ovaj zakon uputila u proceduru ni dva mjeseca nakon što je odbila gotovo identičan prijedlog nezavisnog zastupnika Mladena Novaka, koji se zbog niza proceduralnih pogrešaka oko neizglasavanja njegova zakona čak obratio za pomoć Ustavnom sudu.

Iako diskriminacija traje već 13 godina, nije prošao amandman laburiste Dragutina Lesara o retroaktivnoj primjeni zakona. Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Sandra Artuković Kunšt da retroaktivna primjena zakona nije predviđena.

- Ti su ljudi bili uskraćeni u pravu 13 godina propustom države – podsjetio je Lesar ustvrdivši kako je taj novac "popala maca".

Nije prošao ni amandman HDZ-a i nezavisne Jadranke Kosor da se zakon primijeni od 1. kolovoza, pa će oštećeni dječji doplatak dobiti tek od 1. rujna.

Sabor je, sukladno dosadašnjoj praksi, odbio skinuti imunitet nezavisnom zastupniku Slavku Liniću i SDP-ovu Ivanu Klarinu, jer su protiv njih podignute privatne tužbe.

Slavica Šota iz Rijeke, predstavnica neformalne udruga građana "Pokret otpora - Riječani protiv korupcije", tražila je skidanje imuniteta Liniću zbog kaznenog djela klevete. Skidanje imuniteta Klarinu, također zbog klevete, tražio je Ante Kulušić iz Grebaštice kod Primoštena.

Sabor je donio novi Zakon o putnim ispravama, po kojemu se, između ostalog, gubitak ili krađa putovnice više neće morati oglašavati u Narodnim novinama već će je nevažećom proglasiti službenik u MUP-u, nakon čega se odmah može zatražiti izdavanje nove putovnice.

Izmijenjen je i Zakon o potraživanju radnika u slučaju stečaja što znači da će od 1. rujna država isplaćivati do tri minimalne mjesečne plaće radnicima kojima one nisu isplaćene zbog blokade računa poslodavca

Sabor je odnio i novi Zakon o osiguranju depozita, a Vlada je prihvatila dio amandmana HDZ-a koji su se odnosili na dodatna pojašnjenja nekih odredbi. Nije prihvaćen HDZ-ov amandman kojim traže brisanje odredbe prema kojoj će se fond za osiguranje depozita moći upotrijebiti i za sanaciju depozita u drugim članicama EU.

- Ne znam znate li se u kakav rizik se upuštamo, da onome tko ugrozi bankarski sustav u svojoj zemlji mi pomažemo ugrožavajući svoj bankarski sustav – prigovorio je HDZ-ov Goran Marić kojeg je zanimalo moramo li mi baš biti u svemu prvi, budući druge članice EU nemaju takvo zakonsko rješenje.

Donesen je i Zakon o sustavu civilne zaštite kojim se taj sustav ustrojava na lokalnoj, područnoj i državnoj razini, a operativne snage tog sustava su stožeri civilne zaštite, operativne snage vatrogastva, Hrvatskog crvenog križa, HGSS-a, udruge, postrojbe i povjerenici civilne zaštite, koordinatori i pravne osobe u sustavu civilne zaštite.

HNS-ov Ivica Mandić bio je ljut jer Hrvatska vatrogasna zajednica nije "ušla na popis" operativnih snaga, što je on tražio amandmanom koji nije prihvaćen. 

- Vatrogasci su temeljna snaga operativnih snaga civilne zaštite, ali samo u slučaju kad treba raditi, kad treba biti na terenu. U svim drugim elementima vatrogastva nema. Riječ je o 60.000 dobrovoljnih i preko 3.000 profesionalnih vatrogasaca koji nisu zaslužili ovakav tretman – tvrdi Mandić. 

>> Sabor ponovno raspravlja o prijedlogu Zakona o dječjem doplatku

Komentara 3

GI
gismund
14:05 10.07.2015.

srećom pa su izbori pred vratima pa je SDP ipak morao popustiti!

TH
than
14:39 10.07.2015.

Nemam nista protiv toga, ali sav ovaj predizborni populizam ce nas debelo kostati. Da bi nekome mogao dati, nekome moras uzeti. Nazalost ovi uzimaju i od nas, a u zadnje vrijeme ruse i sve rekorde u zaduzivanju.

BL
Blomberg
19:47 10.07.2015.

Zasto Kerum prima placu? i tko ga drzi u Saboru ? Koliko ima takvih u nasoj "bogatoj " HR ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije