Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD

Sabor i Vlada pali i na 'popravnom' za poreze

12.02.2013., Zagreb - Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.07.2014.
u 23:00

LInićevi zakoni: 
Devet dana nakon ukidanja odredbe izglasane su nove, opet protustavne

Vlada i Sabor pali su i na popravnom. Devet dana nakon što je lani u rujnu Ustavni sud ukinuo neustavnu odredbu Zakona o porezu na dohodak na prijedlog Vlade (kad je ministar financija bio Slavko Linić) Sabor je usvojio izmjene i dopune tog zakona koje su opet na protuustavan način rješavale isti problem pa su stoga ukinute.

Vlada je zbog gospodarskih okolnosti i radi pravednosti od 1. ožujka 2012. ponovno uvela oporezivanje dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu (ukinuto 1. siječnja 2005.), ali tako da su porezni obveznici bili u nejednakoj poziciji jer je za oporezivanje kao odlučan uzet trenutak isplate. Stoga su oni koji su se odlučili isplatu odgoditi nakon stupanja zakona na snagu (za razliku od onih koji su to ranije učinili) morali platiti porez, dakle retroaktivno. Sabor pritom nije poštovao svoj Poslovnik prema kojem za odredbe s povratnim učinkom moraju biti izneseni posebno opravdani razlozi. Dan nakon što je Ustavni sud stoga ukinuo spornu odredbu Sabor je zaključio raspravu o dvama novim člancima koji su to trebali popraviti. Tjedan kasnije Vlada je podnijela amandmane pozvavši se na odluku Ustavnog suda da svaki pravni subjekt pri donošenju poslovnih odluka mora znati kakvo će porezno opterećenje trpjeti. Amandmane nisu obrazlagali niti je u Saboru bilo rasprave "iako je bila riječ o supstancijalnim i bitnim izmjenama dotadašnjeg prijedloga". Amandmani su usvojeni sa 91 glasom za, 18 protiv i 2 suzdržana.

To što nisu obrazloženi u kombinaciji s nejednakim tretmanom Ustavnom sudu bio je razlog da ukine sporne amandmane iako zabrana retroaktivnog djelovanja propisa, pa i diskriminacija nisu apsolutni kad je riječ o oporezivanju. Moguće su iznimke, ali pod strogim kriterijima koji u ovom slučaju nisu poštovani.

Inače, SN Holding i Hrvatska udruga poslodavaca tražili su privremenu obustavu naplate poreza temeljem spornih odredbi, ali Ustavni sud nije se time bavio. Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio je i Hrvoje Vidan, što je eventualno važno jer svi predlagatelji nakon što je propis ukinut imaju pravo tražiti, u ovom slučaju od Porezne uprave, izmjenu akata donesenih temeljem spornih odredbi. Dakle, povrat eventualno uplaćenog poreza.

>> Linićevi zakoni ugrožavaju od 20 do 30 tisuća radnih mjesta

Komentara 32

DU
Deleted user
23:31 11.07.2014.

Ovo već postaje smiješno. Pa zar nije moguće da se svaki zakon prije donošenja i usvajanja u Saboru uskladi s Ustavom?

EP
epulon
23:43 11.07.2014.

A na čemu nisu pali???

ZG
zorbas.grk
00:04 12.07.2014.

ha,ha,ha....u školu pačići maleni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije