Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.02.2014. u 12:00

Ipak, trebalo bi učiti od Ive Sanadera. Postigao je najveću pojedinačnu izbornu pobjedu HDZ-a nakon smrti Franje Tuđmana. Njemu se nije moglo dogoditi da ga okruže razni “konzervativni revolucionari”.

Treba li HDZ-u Željka Markić? Ona bi, vjerojatno, obrnula pitanje. Treba li njoj, Željki Markić – HDZ? I to nakon što je “njezin referendum” podržalo više od 700.000 građana. Koliko je do sada “prikupio” Karamarko, najnepopularniji protivnik najnepopularnije vlade?

Nema sumnje, uspjeh referenduma učinio je svoje. Ona misli da je postala politički faktor u Hrvatskoj, a pogotovo na hrvatskoj desnici. Pitanje “Tko je lider desnice” izlišno je. Ne zanimaju je izbori za EU parlament, parlamentarni su, kako kaže, još daleko, ali predsjednički izbori... e, to je već nešto drugo.

Eventualnim ulaskom u izbornu utrku sigurno bi otela dio glasova HDZ-u, pogotovo ako kandidat bude liberalna Kolinda Grabar-Kitarović. Ali, realno, uz ovu popularnost Ive Josipovića, Željka Markić nema šanse. A nema ni ono što ima Kolinda. To nije samo šarm nego i moćna i uvijek vjerna hadezeova stranačka mašinerija. Osim toga, koliko god ona u to samu sebe uvjeravala, Željka Markić nije isto što i referendum. Iako je svjetonazorski više nego bliska s budućim desnim blokom, Savezom za Hrvatsku, koliko saznajemo, bila je samo na jednom njihovom sastanku.

Nehadezeovska (ili protuhadezeovska) desnica prvi put se okupila u Osijeku u rujnu prošle godine, a čine je inicijator HDSSB, Kujundžićeva Zora, nekoliko manjih desnih stranaka i Markićki najbliži Hrast. Treba li Tomislavu Karamarku Željka Markić? Jednako koliko i mala zagorska stranka i hadezeovi umirovljenici. A to za nju nije i ne može biti dovoljno.

Ipak, trebalo bi učiti od Ive Sanadera. Postigao je najveću pojedinačnu izbornu pobjedu HDZ-a nakon smrti Franje Tuđmana. Njemu se nije moglo dogoditi da ga okruže razni “konzervativni revolucionari”. Vodio je računa o tzv. međunarodnom faktoru i pretvorio HDZ u Europi prihvatljivu pučku stranku. I pobjeđivao s glasovima građanskog centra. Vezujući se uz pokretače i epigone “konzervativne revolucije” Karamarkov HDZ to neće moći ponoviti. Na kraju će ostati i bez glasova centra i bez “čiste desnice”.

Komentara 65

ZE
zes87
14:21 02.02.2014.

Milinoviću u krivu si kad je Sanader lovio desne 2003, imao je stabilnu većinu, a kad je 2007 lovio centar, nije mogao bez nacionalnih manjina formiraati vlast

DU
Deleted user
14:19 02.02.2014.

trkelj trkelj trkelj....

DU
Deleted user
15:44 02.02.2014.

Uvjerljivo, nema što!!! Dok Hrvatska grca na rubu ponora na koji je dovedena od partijskih pastuha i ždrijebaca svi šute o tome. Ni jedan "novinar" ne usudi se otvoreneo o tome pisati. No nekim od tih je pak važnije što će reći ili učiniti Željka Markić ili Tomislav Karamarko. Tko je kome "opasan". Posebno se bavi "opasnosti" koju donosi Željka Markić. Jer iza Željke Markiće nema nikakvog skandala, nema neikakvih repova, nema nikakvih afera. To je očigledno za Milinovića faktor koji je stvara "opasnom". A isti ti "novinari" pokazali su se baš na "slučaju Markić" izvanredno opasni i za demokraciju i za kultivirano i zdravo novinarstvo. Sjećate li se nemoguće medijske hajke i javnog linča - i u ovim novinama - pred održavanje referenduma "U ime obitelji"? Ovaj članak nema apsolutno nikakvu vrijednost. Može ga se gledati kao sirovu zlonamjernost diskreditirati jednu od najčasnijih osoba u Hrvatskoj. I to na jedan način koji doista nije dostojan nekoga tko se naziva novinarom. Dobro je, jako je dobro da ovakve članke velika većina čitatelja "otpravlja" s smijehom i ruganjem. Drugo ni ne zavrijede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije