Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.01.2015. u 12:00

Deseci vjernika iz jedne su sarajevske džamije istjerali skupinu simpatizera ISIL-a

Oni koji terorističkim akcijama po Zapadu i pridruživanjem ISIL-u tvrde da štite islam najveću štetu nanose upravo muslimanima. Ponajviše bi to na svojoj koži mogli osjetiti Bošnjaci koji su zbog svoje vjere i „čudnih“ imena za europske prilike laka meta za samoproglašene protuterorističke eksperte koji tragaju za bijelim džihadistima, spavačima...

Teret islamofobije na Zapadu lako je prebaciti na BiH kao jedinu europsku zemlju (uz Albaniju i Kosovo) gdje muslimani čine relativnu većinu stanovništva. Tome uvelike doprinosi i dvjestotinjak muslimana iz BiH koji su se proteklih godina priključili ISIL-u i drugim islamističkim pokretima u Iraku i Siriji, ali i oni kojima je umjesto odlaska u rat draže vrbovanje drugih za takve avanture i vjerski preodgoj BiH muslimana .

Najveća brana uspjehu tih radikalnih islamista u BiH i na Balkanu zapravo su sami muslimani i njihovi vjerski autoriteti. Jedan od njih, reis Husein Kavazović, odlučio je prekinuti šutnju te ogromne većine bosanskohercegovačkih i uopće balkanskih muslimana koji nemaju i ne žele imati ništa zajedničko s onima koji pod crnom ISIL-ovom zastavom odsijecaju glave zarobljenicima i ubijaju novinare.

Reis Kavazović traži od države BiH da oduzme državljanstvo onima koji „ubijaju po bijelom svijetu“. Sve glasnije islamski autoriteti u BiH upozoravaju ovdašnje muslimane da se vlastita vjera ne može i ne smije braniti terorizmom. Potvrđuje to i primjer velikokladuškog imama koji se usprkos prijetnjama usprotivio radikalnim vehabijama, kao i nekoliko desetaka vjernika koji su iz jedne sarajevske džamije istjerali skupinu simpatizera ISIL-a.

Otvoreno se usprotivivši radikalnim islamistima, bh. muslimani brane svoju vjeru, tradiciju, suživot s drugim narodima. Nije manje važan ni drugi rezultat te borbe – razbijanje stereotipa i islamofobije koja se širi Europom.

Komentara 6

PA
pacoje
15:16 31.01.2015.

kavazevica ce prije ibaciti iz pozicije nego li ce muslimani promjeniti stav o istini u kojoj vjeruju, a vi trazite bujele spavace koji podrzavaju ubijanje dijece po palestini i egiptu..a o iraku jesu li nasli oruzje za masovno unistenje..nisu..pa daa to su bijeli agresori

TA
takitako
15:20 31.01.2015.

koji su to balkanski muslimani !?..mislim da ce kavazevica muslimani uskoro ostaviti bez posla

PA
pacoje
15:30 31.01.2015.

za autora@ zastava koju ima isil, je islamska zastava ,bilo da je crna ili zelena, ali crna je viseg znacaja ,dakle stom zastavom svaki musliman se moze identifikovati..ali oni koji ne znaju mozda ce biti dvosmisleni, ali autor sada nestoesto zna ako je procitao komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije