Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspon i pad Cetinskih

S pozornice preko vila i hacijendi do policijskih lisičina

06.05.2011. Pula - Vinka Cetinski pustena je iz istraznog zatvora u Puli u 15:55. Vinka i Tony Cetinski
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/9
01.08.2014.
u 10:44

S Končarovih inozemnih računa 2008. Cetinskima se počela slijevati golema količina novca

Rovinjani Vinka i Mirko Cetinski još su prije tri godine bili supružnici zavidnih karijera. Mirko, popularni pjevač iz 60-ih, držao je u Istri nekoliko lokalnih radiostanica u Umagu, Rovinju i Puli, a njegova supruga bila je doministrica turizma s početka 90-ih. Obiteljsku idilu zaokružila su dvojica sinova koja su poput oca također počeli pjevati – Matteo Mirko nakon nekog je vremena odustao, dok je Anthony, poznatiji kao Tony Cetinski, napravio solidnu karijeru pop-pjevača.

Mirko Cetinski potječe iz dobro situirane obitelji. Otac mu je bio direktor nekadašnjeg SDK, preteče današnje Fine, a njegov otac prvi rovinjski privatni pekar. Mirko je svoj imetak stekao na drugi način, pjevajući iseljenicima, ali i na brojnim turnejama po Sovjetskom Savezu.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

(Foto: Dusko Marusic/Pixsell)

O bračnom paru Cetinski nije se puno pisalo sve do 2008. kad su mediji objavili da Mirko kupuje 33 posto dionica Glasa Istre, i to novcem Danka Končara koji je sve dotad u Hrvatskoj bio gotovo nepoznat. A onda se s Končarovih inozemnih računa počela slijevati ogromna količina novca kojim je Vinka Cetinski u kratkom roku kupila desetke nekretnina po Istri.

Partner Radolović priznao

Vinka je sjedila u upravi više od 30 Končarovih tvrtki, koje su mahom u svom nazivu imale riječi projekt, stancija i hacijenda. U svoje je istarske projekte Končar preko para Cetinski navodno uložio 120 milijuna eura. Uz milijune, stancije i blještavilo predrecesijske Hrvatske dobro se uklopila i vinarija Capo koju su Cetinski prvo promovirali kao svoj obiteljski projekt u koji je novac uložio Tony Cetinski, a potom je prodali Končaru.

A onda je odjednom sve propalo – Končar je podigao kaznenu prijavu zbog prijevare, zbog koje su Vinka Cetinski i nekoliko njenih suradnika 2011. uhićeni. Navodno su novac izvlačili tako što su za Končara kupovali zemljišta po cijeni znatno većoj od tržišne, a razliku dijelili s prodavateljem. Kako je medijima u doba uhićenja posvjedočio odvjetnik Anto Nobilo, čija je kći Ivana Nobilo Cetinski tada bila u braku s Tonyjem, Danko Končar mu se još 2010. obratio ne bi li posredovao u njegovu sporu s Vinkom Cetinski i istarskim trgovcem nekretninama Dragom Radolovićem. Od njih je Končar tražio povrat novca, čime bi se izbjegla afera i kaznene prijave. Nobilo je tada rekao da su puna četiri mjeseca trajali pregovori, no budući da Vinka nije željela potpisati nagodbu niti je pristala vratiti navodnu razliku u cijeni, pravdajući se da ništa nije kriva, Končar je morao potražiti pomoć na sudu. U veljači ove godine protiv Vinke i Mirka Cetinskog te protiv Drage Radolovića, koji je u istrazi priznao izvlačenje novca, podignuta je optužnica jer su Končara u kupoprodaji nekretnina navodno prevarili za 90,5 milijuna kuna.

Sad i utaja poreza

Vinka Cetinski optužila je Končara za megalomaniju tvrdeći da želi Podravku, Mirnu Rovinj, EPH, projekt Brijuni Rivijera... Ovih je dana ponovno uhićena sa suprugom Mirkom zbog navodne utaje poreza. Na to je njezin sin Tony oštro reagirao spomenuvši da se "ne boji Končara, bivšeg punca Nobila i njegova poslovnog partnera Miće Carića". U intervjuu koji je dao 2009. Mirko Cetinski, na vrhuncu moći, rekao je da "nema tako ružne stvari koju bi volio zaboraviti". Danas vjerojatno više ne misli tako.

>> Nakon slučajeva Cetinski i Lovrić-Merzel: Uvodi se porezni USKOK

Komentara 25

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
11:02 01.08.2014.

Hrvatska je zemlja paradoksa! Jednima se opraštaju milijuni, dok druge se hapsi, a neke treće ne smije se niti mrko pogledati!

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
11:45 01.08.2014.

Prema izgledu mi ne djeluju krivi. Možda se novac počeo slijevati na njihove račune bankarskom pogreškom?

RA
raspad
11:16 01.08.2014.

Mnogo ima takvih pokvarenjaka kao Cetinski u Hrvatskoj. Znam iz vlastitog iskustva. Zato se u Hrvatsku ne investira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije