Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVI ZID

S kojih je računa Pernar gostio članove stranke 
i kupio bicikle?

Hrvoje Runtić napustio je Živi zid te je sada nezavisni zastupnik
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
05.10.2016.
u 07:13

Tražio sam jednom da se objavi koliko novca ima na računu, no to se nije objavilo – kaže Damir Trnačić, koji je sada u Slobodnoj Hrvatskoj

Mnogi članovi Živog zida napuštaju tu stranku iz tri razloga: privatizacije stranke, netransparentnog vođenja i krivotvorenja skupštine i potpisa. Ovaj se zaključak nameće nakon razgovora s nekim bivšim i sadašnjim članovima stranke. A sve je njih u velikoj mjeri zabrinula činjenica što nitko nikada nije imao uvid u financijske izvještaje Živog zida.

Jedan bicikl tebi, jedan meni

– Iako je stranka imala pet supredsjednika, samo su dvojica, Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić, imali pristup tom računu i kartice računa. Mi ostali supredsjednici i članovi Glavnog odbora stranke nikada nismo dobili niti vidjeli nikakav financijski izvještaj. Stranka nije imala ni knjigovodstvo ni nadzorni odbor – kazao nam je jučer Hrvoje Runtić, što su potvrdili i Damir Trnačić (sad u stranci Slobodna Hrvatska), Ivan Đanić (bivši tajnik stranke) te Siniša Gabrić i Damir Kekez (još uvijek članovi Živog zida). Iznijeli su nam i nekoliko primjera sumnjiva trošenja stranačkog novca.

– Jednom smo iz stožera otišli na ručak u neki restoran kod maksimirskog stadiona. Nakon ručka nitko kod sebe nije imao novca da plati račun pa je Pernar otišao na bankomat. Vratio se s nekoliko tisuća kuna, od kojih je veći dio dao Sinčiću, koji je onda platio račun od nekoliko stotina kuna i ostatak zadržao za sebe. Manji dio novca uzeo je Pernar. Kako je Pernar nezaposlen, vjerojatno je taj novac dignuo s računa stranke. Ili, jednom je kolegi tijekom kampanje Pernar kazao da je kupio dva bicikla, jedan sebi za 7000 kuna i curi za 4500 kuna, ali se curi taj bicikl ne sviđa pa ga može pokloniti njemu jer će njoj kupiti skuplji. Tom je kolegi bilo čudno odakle Pernaru, koji ne radi, toliki novac za bicikle pa mu se nakon tog slučaja sve zgadilo, otišao je i ne želi imati više nikakve veze sa strankom. Istodobno neki su članovi iz ogranaka govorili da nakon dolaska na sastanke u Zagreb nisu mogli dobiti povrat novca plaćenog za cestarine jer im je rečeno da novca nema – naveo je Runtić, kojem se sad čini jasnija još jedna zgoda. Usred kampanje Pernar mu je dao kuvertu s 20 tisuća eura kazavši da je preda Sinčiću, da se euri pretvore u kune i to onda stavi na račun stranke, “da se začepe one rupe”.

– Kada sam pitao “koje rupe”, Pernar je samo uzvratio: “Nije bitno. Zna Sinčić.” No, bitno je znati da je tjedan dana prije toga dolazak najavila revizija koja provjerava račune stranaka. Očito je tim novcem trebalo pokrpati neke “rupe” na računu stranke koje revizija ne bi trebala vidjeti – kaže Runtić. I Trnačić tvrdi da nitko osim navedenog trojca nije mogao doći do informacija o financijama.

Plaćanje za donacije

– Tražio sam jednom da se objavi koliko novca ima na računu, no to se nije objavilo – kaže Trnačić. Kekez pak navodi sastanak održan lani 3. kolovoza kada je V. Palfi pred 50-ak ljudi rekla da za donaciju od pola milijuna letaka nekome moraju u gotovini platiti 70 tisuća kuna, a poslije je taj iznos povisila na sto tisuća kuna.

– Osim što je iznos s vremenom narastao, nije mi bilo jasno kako se to mora platiti nešto što je donirano – dodao je Trnačić.

Kada smo Sinčića, V. Palfi i Pernara htjeli pitati zašto su trošili novac stranke, Pernar je samo uzvratio da je to što radimo “dno dna”.

>> Vladimira Palfi predstavlja se kao diplomirana inženjerka građevine, a nije završila ni prvu godinu

Komentara 76

MA
MarioG
07:29 05.10.2016.

Eto i tako mlada stranka ima svoju Fimi mediju.

TR
trdiivek
07:37 05.10.2016.

Gospodo novinari provjerite i gospodina Branimira Bunjca koji bi trebao zamijeniti gđu. Palfi u Saboru pa ćete tek onda vidjeti koji je to moralni psihički profil budućeg parlamentarca. Raspitajte se malo o njegovim dugovima i neplaćenim računima majstorima na kući, njegovim radnim kvalitetima kao profesora u osnovnoj školi... Čovjeku su banke krive jer je naumio živjeti daleko iznad svojih mogućnosti i sposobnosti.

Avatar kravata
kravata
07:44 05.10.2016.

Kako se osijecaju biraci koji su mislili da je ŽZ stranka koja ako ne moze ali zeli i govori o pomici i pravdi a na kraju prevara i interes pojedinaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije