Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje zastupnice

Ružica Vukovac iz Mosta: Ugrožen je suverenitet Hrvatske

Ružica Vukovac
Patrik Macek/PIXSELL
18.03.2016.
u 11:20

Zastupnica Mosta Ružica Vukovac upozorila je u Saboru na kaotično stanje u govedarskom sektoru.

Zastupnica Mosta Ružica Vukovac upozorila je u Saboru na kaotično stanje u govedarskom sektoru te na činjenicu je od početka godine u klaonicu poslano 3,5 tisuće muznih krava.  Zbog neadekvatne agrarne politike, dodaje, u posljednjih 20 godina drastično je smanjen obim poljoprivredne, odnosno stočarske proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima u posljednjih 20-ak godina, jer se nisu uzimale u obzir njihove specifičnosti poput malenih posjeda, starijeg stanovništva te niže razine obrazovanja.

- Već se pokušalo od takvih ljudi i gospodarstava stvoriti proizvođače koji će biti konkurentni proizvođačima razvijenih zemalja koji posluju u uređenom tržišnom okruženju već desetljećima. Male proizvođače prepustilo se milosti i nemilosti tržišne utrke znajući u startu da su gubitnici. Rezultati ovakvog odnosa prema malim i srednjim poljoprivrednicima su poražavajući. Brojke su neumoljive – kritizira Vukovac.

Hrvatska prehrambena ovisnost

Tako je broj proizvođača mlijeka pao sa 68 tisuća 2011. godine na manje od 4 tisuće. Nakon ulaska u EU problemi poljoprivrednika su se produbili zbog tržišne nestabilnosti, tehnološke zaostalosti, obrazovne neusklađenosti s potrebama poljoprivrede, visoke zaduženosti, neadekvatne porezne i fiskalne politike, nedostatka specijaliziranih financijskih institucija, erozije i zapuštenosti prirodnih zemljišnih potencijala, egzodusa stanovništva iz seoskog prostora te zastrašujuće loše zemljišne politike.

- Opasnost koja proizlazi iz nabrojanih problema jasno i nedvojbeno očituje se u hrvatskoj prehrambenoj ovisnosti. Dakle prema statističkim pokazateljima uvozimo 58% više nego li proizvedemo, a žalosno je jer uvozimo osnovne životne namirnice, prije svega mlijeko, meso i kruh. Sve navedeno ukazuje na ozbiljnu ugrozu suvereniteta naše zemlje i ponajprije je to sve skupa zbog upravo naših propusta – naglasila je Vukovac koja smatra da bi država trebala aktivno podržati pregovaračko organiziranje malih proizvođača mlijeka. S druge strane, tvrdi Vukovac, veliki se otkupljivači mlijeka, svim sredstvima, pa čak i nedozvoljenim, protive promjeni dosadašnjeg stanja u kojemu su oni doslovce gospodari života i smrti članova obiteljskih gospodarstava koji se bave proizvodnjom mlijeka.

- Bilježimo slučajeve prijetnji proizvođačima prestankom preuzimanja mlijeka ako se priključe proizvođačkoj organizaciji. Radi se o nekoliko tvrtki koje kontroliraju 70 posto tržišta – Dukat, Vindija, Megle i Belje – zaključila je Ružica Vukovac.

>>Ružica Vukovac privlačila poglede: U Sabor došla u crnoj kratkoj suknji i čizmama do koljena

>>Ružica Vukovac: Čula sam SDP-ov plan da se razbije Most

Komentara 16

SN
snajper
12:20 18.03.2016.

Kako nece bit ugrozena . Petrov poceo izvodit zenu. Sad je izvisila

DO
domoljubxy
13:00 18.03.2016.

Podhitno treba povezati zelenu i plavu Hrvatsku uvozničkoj mafiji treba odrezati glavu i uvoziti ono što nemamao jer samo tako čema disati

DU
Deleted user
14:17 18.03.2016.

drago mi je da imamo tu i takovu strucakinju za govedarstvo i stocarstvo ,nakon ove izjave mislim i toplo se nadam da ce se stocna situacija brzinski promjeniti te potocima teci med i mlijeko,kao strucnjak apeliram na nase uvazene zastupnike da ne preopterecuju psihu jer to moze dovesti do zdrastvenih komplikacija stoga molim sve da budu suzdrzani i posvete se zdravlju jer je to u ovom casu najbitnije za njih kaj se tice place moze se podnjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije