Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet murphyja

Rusi optužuju: Američki senator vrši besramni pritisak na Hrvate

murphy
Foto: Vlada RH
1/2
01.11.2014.
u 13:30

Rusi ističu da je, pored političke motivacije, ovdje vidljiv i pokušaj nelojalne konkurencije, odnosno pokušaj da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom kako bi se ojačala pozicija američkih tvrtki te proširio njihov utjecaj u jugoistočnoj Europi.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova jučer je priopćenjem osudilo posjet američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj. Rusi smatraju da je posjet bio obilježen besramnim pritiskom s ciljem isključivanja mogućnosti ruskog ulaganja u hrvatsku naftnu industriju, navodi ruska novinska agencija Tass.

- Prema dostupnim informacijama, tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj američki senator iz Connecticuta Chris Murphy pokušao je dobiti obećanje od hrvatskih visokih dužnosnika da će isključiti sve opcije prodaje udjela u hrvatskoj vodećoj kompaniji nafte i plina Ini potencijalnim investitorima iz Rusije, u slučaju da tvrtka prekine suradnju s mađarskim partnerom - priopćilo je rusko ministarstvo te dodalo kako je Murphy od Hrvata tražio da kupe američke helikoptere umjesto ruskih Mi-8 koje sada koriste hrvatske vojne snage.

- U pozadini sankcija protiv Rusije, Washington vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući i Hrvatsku, a sve kako bi maksimalno ugrozio našu suradnju sa zemljama te regije u energiji i vojno-tehničkoj sferi. Smatramo da je takav bestidan pritisak nedopustiv prema normama međunarodne suradnje - ističe rusko ministarstvo.

Rusi napominju da je, pored političke motivacije, ovdje vidljiv i pokušaj nelojalne konkurencije, odnosno pokušaj da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom kako bi se ojačala pozicija američkih tvrtki te proširio njihov utjecaj u jugoistočnoj Europi.

>>Murphy: Hrvati su obećali da Inu neće dati Rusima

>>Helikopteri opet idu na remont u rizičnu Ukrajinu

Komentara 49

GO
google385
13:59 01.11.2014.

prirodno je da su hrvati okrenuti amerima a ne rusima sjetimo se samo domovinskog rata ko nas je podrzo nisu valjda rusi oni su bili uz srbe i sad smo clanica NATO pakta i netreba nam situacija kao sto jeje ima ukrajina.rusi?ne hvala

Avatar Matija22
Matija22
14:50 01.11.2014.

Šta se ovaj javlja ,nije mu Hrvatska Srbija da mu se ulizuje,Hrvatska je u Natu i treba rusko staro gvožđe zamjeniti modernijim naoružanjem naravno američkim

Avatar sidex
sidex
14:23 01.11.2014.

Teško onome tko sa Rusima ima posla, a pogotovu onome tko o njima ovisi. Putin je kao veliki prijatelji Srbije, odmah po povratku u Rusiju smanjio Srbiji isporuku plina za 30 % jer za vrijeme posjeta Srbiji, premijer Srbije nije htio potpisati neki za Srbiju nepovoljan ugovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije