Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOTIČNA ATMOSFERA

Rušenje Bandića samo je solo igra Andrije Mikulića?

 Sjednica Gradske Skupstine. Milan Bandi
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
03.12.2016.
u 09:45

HDZ nema kandidata za Zagreb pa rušenjem ne bi ništa postigao

Politička drama koja se odvija u Zagrebu u znaku neizvjesnosti hoće li zagrebački HDZ-ovci zaista srušiti gradski proračun 20. prosinca i time izbaciti Milana Bandića iz gradonačelničke fotelje prije lokalnih izbora, dodatno je mistificirana tvrdnjama iz vrha HDZ-a da je riječ o solo akciji zagrebačkog HDZ-a.

Štoviše, u zagrebačkom HDZ-u istaknuti članovi tvrde da je riječ o samostalnoj političkoj izvedbi Andrije Mikulića, šefa gradskog HDZ-a, i da zagrebački HDZ o tome da će se ići u rušenje Milana Bandića prije lokalnih izbora ni na jednom stranačkom sastanku nije raspravljao, a kamoli donio odluku.

Većina sugovornika iz zagrebačkog HDZ-a zbunjena je i nije im jasna politička igra Andrije Mikulića. Većina gradskih HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali smatra da Mikulić nije kandidat koji HDZ-u u Zagrebu može donijeti iole kvalitetan rezultat, a kamoli pobjedu.

U tom kontekstu čudi Mikulićev potez kojim bi se Bandiću uoči lokalnih izbora trebala oslabiti pozicija, budući da na izbore ne bi išao s gradonačelničke pozicije, jer ako HDZ nema jakog kandidata, onda to znači da rušenje Bandića ide samo u korist dvjema protukandidatkinjama – HNS-ovoj Anki Mrak Taritaš i “neovisnoj” Sandri Švaljek.

Sljedeća su pitanja ima li HDZ neki skriveni adut, još nepoznatog ali kvalitetnog kandidata (zbog kojeg se kreće u operaciju detronizacije Bandića), je li se HDZ pomirio s tim da nema čovjeka za Zagreb, odnosno je li ima namjera u konačnici podržati Sandru Švaljek (što je nedavno Darinko Kosor, šef HSLS-a, nudio Andreju Plenkoviću, ali je on to navodno odbio), ili su zaista Andriji Mikuliću prepustili da sam vodi operacije u Zagrebu pa će nakon izbora (doživi li fijasko) pomesti i njega i cijeli gradski HDZ?

U vrhu HDZ-a ni jučer nisu dali odgovor na pitanje tko će biti HDZ-ov kandidat za Zagreb.

– O tome ćemo odlučivati u idućim tjednima, o zagrebačkom kandidatu još se nije razgovaralo – rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a. Iz toga se može samo zaključiti da su očito otvorene sve opcije. Taj izvor smatra da se namjerno stvorio kaos i da razne stranačke i izvanstranačke interesne skupine imaju motiva stvarati kaotičnu atmosferu. Naš sugovornik smatra da je ova situacija promašena, kao i Mikulićev nedavni intervju u kojem je zatražio promjenu imena Trga maršala Tita.

Mikulić je nedavno bio kod Plenkovića na razgovoru i od njega nije dobio ni podršku ni odbijenicu za kandidaturu pa se stječe se dojam da šef HDZ-a ili oteže ili pere ruke od Zagreba. Međutim, promašena je i taktika vrha HDZ-a prema kojoj su političke odluke prepustili gradskom HDZ-u.

Zagreb je ipak prevažno političko pitanje. Sruše li HDZ-ovci zaista gradski proračun, bit će zanimljivo vidjeti tko će biti Vladin izbor za povjerenika koji će do izbora voditi Zagreb jer prema određenim tumačenjima povjerenik može biti i kandidat za gradonačelnika premda bi to bio, makar, moralni sukob interesa. 

>> Etlinger: Zašto privatne interese stavljate ispred Zagrepčana? Bandić: Vi biste meni trebali pljeskati

Komentara 25

RA
ravdro
13:03 03.12.2016.

U kampanju se ne ulazi rušenjima i negativnom kampanjom. HDZ treba podržati proračun, je novi ZG proračun omogučava tri puta više novca za mjesnu samoupravu, a HDZ-u to itekako odgovara. HDZ treba podržati Brunu Esih i napravili bi sjajan rezultat u Zagrebu. Negativna kampanje ne vodi ničemu.

BE
berogrga
13:07 03.12.2016.

Hdz komplicira s ovim Mikulićem, a imaju Brunu Esih koja može mobilizirati veliki broj birača za hdz u Zagrebu. Ovaj Mikulić ako bude kandidat HDZ-a će proći očajno na izborima, ali problem je što bi i HDZ kao stranka mogla stradati, trebaju misliti i na skupštinu. Od Švaljek će bolje proći i Mrak Taritaš i sdp-ov kandidat, a Bruna Esih kao kandidat HDZ-a bi prošla bolje na izborima od svo troje. HDZ ima povijesnu priliku da napravi veliki rezultat u Zagrebu, a bez veze si kompliciraju stvari.

RA
ravdro
12:48 03.12.2016.

Bandić pobjeđuje uvjerljivo na lokalnim izborima u Zagrebu! HDZ, ako kandidira Brunu Esih, ima veliki potencijal za drugi krug i dobar rezultat HDZ-a za skupštinu i mjesnu samoupravu. Švaljek nema šanse, ona se pokazala kao lijevo-liberalni kandidat, a ako se Pernar kandidira, gricka biračko tijelo od Švaljek, zato su nervozni u kutu Švaljek i prozivaju Pernara. Tu su još kao predstavnici lijevo-liberalne politike Mrak Taritaš i SDP kandidat. Švaljek može uzeti maksimalno 10 do 15% koliko je uzeo i Ferdelji na zadnjim izborima, čak mislim i da će osvojiti manje od Ferdeljia. HDZ treba stati iza Brune Esih i bez problema će izboriti drugi krug. Istina je da Bandić uzima velik dio tzv. desnih glasova, ali on Bandić osvaja i velik dio lijevih glasova kad su lokalni izbori u pitanju. Kod Bandića se radi o jednom miksu glasova, a to je specifično samo za njega, to bi htjela i Švaljek, ali koliko vidim za njenu politiku se hvataju većinom ljevičari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije