Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preplivao Mrežnicu

Romanu Mužaku trebalo je 36 sati da prepliva 57 kilometara rijeke pune brzaca, s čak 90 slapova

mrežnica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
28.08.2015.
u 16:05

Htio sam svima pokazati kako je rijeka prekrasna i kako je moramo sačuvati za budućnost

Dvadeset minuta iza ponoći, u prvim satima petka, na ušću Mrežnice u Koranu, točnije na nebu iznad ušća u karlovačkom naselju Turanj zasvijetlilo je nebo – zbog vatrometa. Na obali se prolomio pljesak ljudi, čulo se otvaranje boce šampanjca, a osim pljeska, začule su se i ovacije 30-ak okupljenih članova dugoreškog Kluba za podvodne aktivnosti Vodomar i bližih prijatelja.

Svi oni strpljivo su satima čekali Romana Mužaka koji je stigao na cilj, preplivao je čitav tok rijeke Mrežnice, od izvora do ušća.

– Krenuo je točno pet minuta prije podneva u srijedu na nesvakidašnju avanturu koji nitko do sada nije doživio. Preplivao je Mrežnicu od izvora u okolici Slunja do ušća u predgrađu Karlovca za nešto manje od 36 sati gotovo kontinuiranog plivanja. Naime, Mrežnica ima tok od 64 kilometra, no kako nismo dobili dopuštenje MORH-a da počne plivati baš od izvora kod Slunja jer je na tom prostoru vojni poligon, avantura je počela sedam kilometara nizvodno, od Primišlja. Romano je time preplivao 57 kilometara dugu dionicu vijugave rijeke – kazao nam je Nikica Spudić, prvi čovjek KPA Vodomar. Romano je član KPA Vodomar, ali i HGSS-a, a kolege iz te službe pratili su ga u čamcu na pustolovini.

Rijeka je predivna i to sam htio naglasiti ovom pustolovinom. Zadnji je čas, a zato sam krenuo 'pet do dvanaest', da svi shvatimo da takve ljepote treba sačuvati, od moguće gradnje hidrocentrala, ali i od zagađivanja. Svake godine mi u klubu izronimo na tone smeća iz Mrežnice, od raznog naoružanja, glomaznog otpada, štednjaka, pa sve do čitavih automobila. To se više ne bi smjelo događati – priča nam Romano. Dodaje kako je na putu vidio koliko je Mrežnica zapravo puna iznenađenja.

- Uz dobar dio rijeke nema naselja, tako da se na jednom dijelu krošnje drveta gotovo spajaju nad rijekom, pa sam plivao kao kroz neki tunel. Uzvodno je Mrežnica bila i iznimno hladna, ne toplija od 14 stupnjeva. Žalosno je i to da je do danas dio rijeke, odnosno obala minirana, i to od mjesta Sastavci na ušću Tounjčice u Mrežnicu pa pet do šest kilometara nizvodno. Stoga smo oprezno prolazili sredinom rijeke. No, najljepše od svega jest što sam na putu preplivao više od 90 slapova, od kojih je najimpresivniji desetmetarski Šušnjarski slap. Ima tu i brzaca, ali i dijelova gdje je rijeka duboka i potpuno mirna.  S obale su me pratile srne, divlje svinje, ali i dabrovi, vidre, uz mene su prolazile raznolike ribe... – dodaje Romano.

>> Ljeto provode sami u šumi ili pomažu potrebitima

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:23 28.08.2015.

Bravo majstore! Svaka čast! Iskrene čestitke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije