Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srednje škole

Roditelji se pitaju što će im papiri za – elektronički upis u škole

09.05.2013., Zagreb - Danas pocinju prijave za upise u srednju skolu. Prvi put ucenici se prijavljuju preko interneta i to bi trebalo bitno olaksati proceduru. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.05.2015.
u 23:15

Prijavnica, odnosno ispisnica, printa se nakon odabira škola, a upisnica nakon konačnog poretka učenika na listama upisanih

Ispisnice i upisnice, kako ih se kolokvijalno zove, odnosno prijavnice i upisnice, zbunile su roditelje mnogobrojnih osmaša koji uporno pitaju što će im to ako se djeca upisuju elektroničkim putem.

– Uopće mi nije jasno kakvog smisla imaju ti papiri. Zašto jedan moram potpisati samo ja, a drugi ja i kći? Što će nam sve to? – pita mama osmašice kojoj bi, kao i mnogim drugim roditeljima, bilo logično da se sva procedura upisa u srednje škole u cijelosti obavi elektroničkim putem. Međutim, nakon što učenik elektronički odabere šest programa, odnosno škola u koje se želi upisati, i nakon što se taj odabir određenog dana (datum određuje Ministarstvo) zaključa, u školi će se taj dokument isprintati.

U papirnatom obliku potpisat će ga roditelj i nazvati ga ispisnica, a škola će ga spremiti u svoju arhivu. Nakon što se objave konačne liste poretka na kojima će svaki učenik moći vidjeti svoju poziciju u željenim školama, odnosno u školi u koju će se upisati, isprintat će se i taj dokument, koji se zove upisnica. Njega će potpisati roditelj i učenik te će ga učenik zajedno sa svjedodžbom i potvrdama kojima dokazuje dodatne bodove odnijeti u školu u koju se upisao i time potvrditi svoj elektronički izbor. Ravnatelji osnovnih škola tvrde da je taj postupak vrlo jednostavan i kako ne može doći do problema. Ravnatelji srednjih škola proceduru poštuju, ali neki od njih papirnate dokumente smatraju suvišnima.

– Elektronički podaci vrijedni su kao i papirnati, samo kod nas očito još postoji nepovjerenje u elektroniku – komentira Petar Mladinić, ravnatelj zagrebačke Pete gimnazije.

>> Finci ukidaju predmete u školama, naši nastavnici za

>> Svaka srednja škola sama odlučuje 
hoće li uvesti bodovni prag

Komentara 2

VR
Vojislav_Radakovic
00:07 07.05.2015.

Ja se pitam sto ce mi nova osobna s cipom, kad projekt e-gradjanin nije zazivio...

Avatar deziderij
deziderij
07:48 07.05.2015.

Banana država HR, zemlja nemogućih mogućnosti i mogućih nemogućnosti, je jedinstvena tvorevina u svijetu. Sve što je moguće napraviti naopako i na vlastitu štetu to se svesrdno i, ne mogu se oteti utisku, namjerno čini. Tko su "igrači" koji to čine i za koga je pitanje svih pitanja ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije