Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presedan

Roditelji odbili cijepiti bebu u rodilištu i sud ih oslobodio!

cijepljenje
Foto: ilustracija
26.11.2014.
u 10:40

Roditelji su dosad mahom plaćali kazne i priznavali da su prekršili zakon

Roditelji koji su odbili cijepiti svoje dijete nakon rođenja u jednoj zagrebačkoj bolnici dobili su presudu kojom ih se oslobađa optužbe za necijepljenje! Odbijanje cjepiva kažnjivo je i niz roditelja dosad je platio propisanu kaznu od 2000 kuna.

Osporena odredba

Spomenuti slučaj sa zagrebačkog Prekršajnog suda otvara sasvim novo poglavlje u ovoj priči jer je presudom kojom se oslobađa roditelje optužbe utvrđeno da nisu počinili djelo za koje ih se optužuje! A Ministarstvo zdravlja prekršajno ih je prijavilo jer su prekršili “obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi” (članak 77. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti). Do ovog slučaja roditelji su mahom prihvaćali platiti kaznu i time ujedno priznavali kako su prekršili spomenuti zakon. Međutim, takva je praksa, malo je reći, sada uzdrmana jer je odvjetnici (podaci poznati redakciji) u ovom konkretnom slučaju uspjelo pravno osporiti navedenu zakonsku odredbu. Argumenti kojima joj je to uspjelo su opsežni, a jedan je od njih taj da članak na koji se poziva Ministarstvo nije jedino relevantno pravo u problematici cijepljenja.

– Prema kalendaru cijepljenja u RH ne postoji način da se derogiraju prava pacijenata zajamčena brojnim međunarodnim konvencijama. S jedne strane imamo, primjerice, cijepljenje protiv ospica kao prolazne bolesti, a s druge strane nametanje cijepljenja proizvodima za koje nije tajna da mogu imati teške i trajne nuspojave. Jednostavno – pravno neprihvatljivo. Isto tako, da bi se dijete smjelo cijepiti, liječnici su se dužni držati mjera opreza koje im nalažu i struka i zakoni. To nitko ne čini – objasnila je odvjetnica inzistirajući na svojoj anonimnosti te napominjući kako je pravnih argumenata jako puno i da je dosad dobila četiri ovakve presude!

Nema upute u bolnicama

Novi je ovo moment u praksi obveznog cijepljenja koje posljednjih godinu dana izaziva niz javnih rasprava. Zabilježeni su pojedini slučajevi roditelja koji su se upustili u pojedinačne tužbe protiv države zbog posljedica cijepljenja na zdravlje njihove djece, no dosad su mahom svi koji su odbijali taj medicinski postupak na sudu kažnjavani. Također je niz roditelja počeo potpisivati formulare kojim odbijaju cijepljenje odmah nakon dolaska u rodilište, a pedijatri u bolnici nemaju konkretnu uputu kako trebaju reagirati na to pa je svaki slučaj na kraju priča za sebe. Ministarstvo zdravlja u prvih deset mjeseci ove godine primilo je 282 prijave liječnika o neprovođenju cijepljenja djece zbog odbijanja roditelja. Ali je također utvrdilo kako je 107 od tih slučajeva bilo opravdano te da su roditelji zapravo ispravno postupili. Na ovaj sudski presedan Ministarstvo će reagirati, kažu, nakon što se upozna s presudom.

Komentara 151

AR
aranea
11:56 26.11.2014.

A HEPATITIS??? kako se novorođenće može zaraziti hepatitisom??? ili tetanus??? objasnite!!! ja sam srela osobu koja je ostala gluha od cijepiva protiv zaušnjaka..i? kad se to umiralo od velikog kašlja??? prije 50godina??? mislim da su nam standardi danas bar malo bolji!

DU
Deleted user
10:47 26.11.2014.

Svim roditeljima koji odbijaju cjepljenje djece želim puno sreće! Da njihovo dijete ne dobije ospice, hripavac, dječju paralizu, rubeolu itd. i da iz tih bolesti izađe bez poljedica po život ili čak umre.

MA
Matthew
13:39 26.11.2014.

Cijepljenje nije iskorijenilo nikakve bolesti. Epidemiolozi pokazuju grafove za period od uvođenja cjepiva pa na dalje. A što je sa grafovima od prije? pad je isti prije i poslije uvođenja cjepiva. Bolesti stagniraju zbog poboljšanih sanitarnih uvjeta, ishrane, čiste pitke vode, upotrebe hladnjaka (prije je hrana bila vani, zahode nisu imali, djeca su spavala u štali s ovcama, prasci su šetali oko kuće...). Cjepivo protiv tuberkuloze se ne primjenjuje u Njemačkoj već 30 godina. U SAD-u se nije primjenjivalo nikad pa je opet tuberkulza u stalnom padu. Kod njih cijepljenje nije ni obavezno. Znači Njemci ludi kao i cijela zapadna europa, samo mi Hrvati, balkanci pametni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije