Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najnevinije žrtve

Roditelji još čekaju naknadu za 28 poginule djece

vijenci za poginulu djecu domovinskog rata
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
03.05.2016.
u 14:28

Ni danas, 24 godine poslije, za te zločine nitko nije odgovarao, a stradali civili i djeca nisu od države dobili primjerenu naknadu štete

Brođani su se danas (utorak) prisjetili jednog od najkrvavijih i najtužnijih dana u povijesti svog grada, kada je usljed cjelodnevnih napada neprijateljskih zrakoplova 3. svibnja 1992. život izgubilo 16 osoba. Na jednu kuću pala je tzv. "krmača", od čije je eksplozije poginulo šestero djece.

Bila je to osveta neprijateljske vojske za rušenje šest njihovih zrakoplova dan prije, kada su neuspješno pokušavali srušiti savski most između Slavonskog i Bosanskog Broda. U Slavonskom je Brodu u Domovinskom ratu poginulo 28 djece, čitav razred djece. U znak sjećanja na njih, u organizaciji Foruma žena SDP-a položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika "Djevojčica" u naselju Plavo polje.

Ni danas, 24 godine poslije, za te zločine nitko nije odgovarao, a stradali civili i djeca nisu od države dobili primjerenu naknadu štete.

–Naknada za izgubljenog člana obitelji uvjetovana je imovinskim cenzusom. Tu odredbu trebalo bi hitno ukinuti, jer dijete je izgubio i onaj tko ima i onaj tko nema novaca – kaže Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. 

>> 'Tražimo da ruka ili noga izgubljena u ratu vrijede isto, bez obzira je li riječ o branitelju ili civilu'

Komentara 5

AP
apolon
14:48 03.05.2016.

Nevina djecica neka pocivaju u miru Bozjem.!

AL
alfredö
16:30 03.05.2016.

I "aktivisti" iz Dokumente sute...Drago Hedl? Mesic? Vesna koja bi generalna tajnica necega?

YN
yes_no
15:55 03.05.2016.

Uh, srce da ti pukne. Rh treba isplatiti odštetu a Srbiji poslati račun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije