Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škole gomilaju minuse

Roditelji dužni desetke tisuća kuna za đački dnevni boravak

djeca
Foto: Thinkstock
05.05.2016.
u 10:47

Jedni 200 kuna nemaju, drugi zaborave platiti, zasad bez sankcija

Sve više roditelja zagrebačkim školama ne plaća dnevni boravak svoje djece. – Razrednica nam je na roditeljskom sastanku rekla da roditelji školi trenutačno duguju više od 80 tisuća kuna. Dodala je također da škola nema mehanizme kako natjerati roditelje da podmire troškove svoje djece – prepričava nam jedan tata. 

Dugovi rastu

Dug od 80 tisuća kuna u toj školi vuče se već drugu godinu. Ovu školsku godinu otpočeli su s minusom od 50 tisuća, a do danas su roditelji taj dug podebljali za još 30 tisuća. Govori to o sve lošijem standardu mnogih građana, ali i o onima koji novca imaju, ali ne sjete se platiti dnevni boravak svog djeteta u školi. 

– Činjenica je da roditelji imaju sve manje novca i ljudima nije lako pokrivati sve troškove. No, moram reći da većina ipak plaća uredno. Puna cijena cjelodnevnog boravka djeteta u školi koju plaća roditelj je 200 kuna, a ostalo subvencionira Grad, koji nam taj novac redovito uplaćuje – kaže ravnateljica te škole iz sjeveroistočnog dijela grada. 

– Nema sankcija jer dijete ne možemo izbaciti na cestu. Možemo ga, ako roditelji ne plate tri mjeseca, isključiti iz boravka, ali to je vrlo osjetljivo pitanje. Ne znam što učiniti – priznaje nam ravnateljica.
Neki njezini kolege razmišljali su o pokretanju ovrhe nad roditeljima, ali prema našim informacijama još se nitko nije odlučio na taj korak. Ravnateljica OŠ Matije Gupca Ljiljana Klinger kaže da oni takvih problema nemaju i da roditelje redovito upozore ako nekoliko dana zakasne s plaćanjem cjelodnevnog boravka. 

Popust i do 100 posto

– Ne dopuštamo da se skupi nekoliko neplaćenih mjeseci. Roditelje koji nemaju nikakve povlastice mjesečni cjelodnevni boravak djeteta u školi košta 200 kuna, a tome treba pridodati i trošak za hranu koji dnevno bez povlastica iznosi 12 kuna i mjesečno se skupi oko 250 kuna. U tih 250 kuna sadržana su tri obroka, doručak, ručak i užina. Roditelj može i ne mora uzeti sva tri, već može izabrati doručak i ručak ili samo ručak, odnosno kombinaciju koja je za dijete najprikladnija – objašnjava nam Klinger. Mnogi roditelji različitih socijalnih kategorija imaju popuste za boravak i za prehranu djeteta u školi. Popusti iznose od dvadesetak do 100 posto. •

>> Očekujem 4000 zahtjeva za osobni bankrot

Komentara 2

DU
Deleted user
10:56 05.05.2016.

Znači škola ih treba učiti jer roditelji kao nemaju vremena, a i hraniti jer lova treba za mobitele, kave, kladionice i sl. Zna se tko ima besplatne obroke, a ostali se prave mutavi!

LI
liskovaca
11:05 05.05.2016.

sve je to zbog ovrha! Ljudi su iscrpljeni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije