Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo Milanoviću

Ribić: Vi razbijate demokratske institucije da izgube smisao

Vilim Ribić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.10.2015.
u 15:02

Mudar političar teži kompromisu. Kompromis je uvijek opcija win win. Pobjeda u ovakvim relacijama je uvijek poraz i jednih i drugih. Žalosno je da Vi ne znate da ste pobjedom izgubili.

Nakon što je štrajk prosvjetara neslavno propao, a Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod podnio ostavku, otvoreno pismo premijeru Milanoviću iz Bruxsellesa poslao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Donosimo ga u cijelosti:

"Poštovani predsjedniče Vlade!

Štrajk u obrazovanju je završen. Pobijedili ste i niste se dali ucijeniti. Čestitam. Ispalo je po Vašem.

Međutim, gospodine Milanoviću, s onu stranu toga je li štrajk imao smisla, kakvi su njegovi dugoročni učinci, je li to bio neuspješni pritisak ili uspješna demonstracija nezadovoljstva desetaka tisuća ljudi, ipak dopustite mi otvoriti nekoliko pitanja iz područja elementarne demokratske i političke kulture.

Izjava da je štrajk ucjena i da su u HDZ-u toj ucjeni svojevremeno popuštali a da Vi tome nećete popustiti, jer ste Vi jači, bolji (i ljepši) od drugih, još je jedan motiv za raspravu o tome tko ste Vi zapravo politički i ljudski.

U toj izjavi je nekoliko iskrivljenih pretpostavki.

Kao prvo, HDZ-ova Vlada nije nama popuštala već je tijekom tri štrajka, koji smo protiv Sanaderove vlade vodili, tražila i postizala kompromis. Ono što je dogovoreno nije bilo ono što smo na početku tražili, već uvijek negdje na sredini, ali još uvijek znatno više nego da nismo štrajkali. Upravo ste nas zbog toga Vi i vaša stranka napadali zašto smo odustajali od naših početnih traženja. Tada niste tražili od tadašnje Vlade da ne popušta već ste tražili da potpuno popusti sindikatima. Vaša je dosljednost već legendarna, a pogotovo kad se sjetimo izjava o referendumima.  

Kao drugo, jednako kao HDZ-ova Vlada ponašala se i Račanova Vlada.

Kao treće, te dvije Vlade su pregovarale sa svojim građanima i njihovim predstavnicima, jer je to aksiom demokratske kulture. Vi niste s nama niti sjeli za stol. Vi ste sindikate odbili i time poslali poruku da Vas se ne tiču predstavnici radnih ljudi, da sindikati građanima ne trebaju, jer Vi o njima brinete. Time ste lansirali opasne protudemokratske vrijednosne poruke, koje će ogromna većina vaših kerbera po vlasti i medijima nekritički slijediti. Tako izobličujete hrvatsko društvo.  

Civilizirani predsjednik Vlade štiti i promiče demokratske institucije, pogotovo ako su one  ustavna kategorija.

Vi ih razbijate zato da sindikati izgube smisao, kako ne bi bilo nikoga tko će se pobuniti kada provodite Vaše nepravedne odluke, kada vršite pravno nasilje nad radnim pravima, kada dižete plaće jednima a lažno obećavate drugima, kada rušite cijenu rada po željama Vaših osobnih prijatelja i sponzora, koji Vam financiraju predizborne kampanje.  

Mudar političar teži kompromisu. Kompromis je uvijek opcija win win. Pobjeda u ovakvim relacijama je uvijek poraz i jednih i drugih. Žalosno je da Vi ne znate da ste pobjedom izgubili.

Izgubili ste. Jako ste izgubili. I to onoga časa kada su izgubile tisuće prosvjetara, kada su izgubili Vaši građani. Izgubili ste kada ste ponizili tisuće štrajkaša porukama o besmislenosti štrajka. Izgubili ste kada ste providno lagali da ne možete s nama ništa dogovoriti.

Nema dvojbe i mi smo također izgubili. Nismo ostvarili naše zahtjeve. Dakle, obje strane su izgubile. Samo Vi to još ne razumijete.

Razlika između Vas i HDZ-ove Vlade, razlika između Vas i Račanove Vlade, nije u tome što ste Vi beskompromisni, a oni su bili mlitavci, već je u tome što Vi ne pregovarate s desecima tisuća ljudi. Da biste prezir prema radnim ljudima prikrili, napravili ste dijaboličnu manipulaciju. Okrivili ste čelnike za štrajk u kojem su bile deseci tisuća ljudi, jer ljude niste mogli, jer Vam trebaju kao glasačka sirovina. Samo naivni ne vide da time hoćete razbiti i njihove organizacije.

Radite to osobno, i radite to preko svojih medijskih ispostava. To što sada nama imputirate, laži koje sada Vaša mašinerija proizvodi iz dana u dan, na račun morala i poštenja sindikalnih ljudi, ravno je zločinu, i teško je, iskreno Vam velim, nositi to na svojim leđima. Međutim, unatoč tome, vjerujte, možemo Vam oprostiti to što radite nama. Ali kako da Vam oprostimo to što radite sebi i društvu koje oblikujete po Vašoj zastarjeloj neoliberalnoj matrici: razbiti javne službe, uništi standard radnih ljudi i uništi njihove sindikate. Četiri godine provodite tu agendu. Jasno je da Vam smetamo.

Pokazali ste to i u prvoj godini mandata. Dopustili ste sindikalne čelnike pretvoriti u državne neprijatelje. Vaša izjava razotkriva u cijelosti Vašu antisocijaldemokratsku orijentaciju utemeljenu na vulgarno shvaćenom neoliberalizmu, koji ste nametnuli socijaldemokratskoj partiji, stranci kojoj ste oteli dušu, viziju i smisao.

Kompromis je temeljni način politike u Europskoj uniji. Možda Unija ne valja, ali je to naš političko-kulturni ambijenti i metoda. To je način kako se sukobi pomiruju u civiliziranom društvu.

Samo nemojte se zavaravati, Vaši duboko nedemokratski ciljevi neće se ostvariti čak i ako Vam uspije uništiti sindikate.

Vjerujte, dok god postoje ustavne vrijednosti, sindikati će ponovno iznići kao ptica Feniks. Sindikati će biti dugovječni, ali Vi to nećete biti.

Žao mi je što o ovome ne možemo raspravljati, što s Vama nitko ni o čemu ne može argumentirano razgovarati. Rado bih Vas pozvao na javno sučeljavanje stajališta. Ali mi je jasno da ćete odbiti. Od straha. A vadit ćete se da ste Vi Orao a ja muha.    

Bruxelles, 06. listopad 2015. godine.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja"

>> Stipić podnio ostavku: Sindikalni čelnici moraju odgovarati za poteze koje vuku

>> 'Štrajkat ćemo dok postoji volja kod članova sindikata'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije