Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaključak konferencije u Saboru

RH treba što prije ratificirati Konvenciju VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji

nasilje
Foto: Ilustracija: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
21.10.2014.
u 15:40

Predsjednik Sabora Josip Leko također je izrazio nadu da će Hrvatska uskoro potpisati spomenutu konvenciju u koju su " ugrađeni najbolji modeli i praksa pojedinih europskih država u reguliranju tog vrlo značajnog društvenog problema".

Hrvatska mora što prije ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, zaključak je Konferencije posvećene toj konvenciji održane u Hrvatskom saboru.

Ukazano je na ružne statistike prema kojima su tijekom posljednjih desetak godina 300 žena ubili njihovi supruzi, partneri, sinovi ili članovi obitelji. Taj je trend u padu, naglašeno je, ali samo prošle godine ne na taj način život izgubilo 11 žena, a u prvom polugodištu ove godine tri žene.

Predsjednik Sabora Josip Leko također je izrazio nadu da će Hrvatska uskoro potpisati spomenutu konvenciju u koju su " ugrađeni najbolji modeli i praksa pojedinih europskih država u reguliranju tog vrlo značajnog društvenog problema".

- Mijenjamo, ažurirajmo i dopunjavajmo naše zakone te ih efikasno provodimo, a to je i prilika da se propitamo o učinkovitosti pravosuđa kada se radi o sankcioniranju takvih kaznenih djela i društveno opasnog ponašanja – kaže Leko koji naglašava kako društvo mora zabrinuti podatak da je nasilje nad ženama najrašireniji oblik kršenja ljudskih prava u svijetu. 

- Nasilje je zlo i sramota onoga tko zlo primjenjuje, a ne žrtve tog zla te to treba osvijestiti – složio se i predsjednik RH Ivo Josipović upozorivši kako je nasilje nad ženama duboko ukorijenjeno u hrvatskom društvu, ali i svijetu. Brine ga što se ne smanjuje broj silovanja koje je teško dokazati, posebice zato što žene zbog srama i predrasuda društva ne prijavljuju nasilnike.

- U doba rata posebno je bilo dramatično nasilje nad ženama, a po prvi se puta na području bivše Jugoslavije silovanje pojavilo kao sredstvo borbe i kao način kako kroz taj strašni čin voditi rat i provoditi etničko čišćenje – primijetio je Josipović.

Komentara 1

DJ
djordje
16:57 21.10.2014.

molim da me netko prosvijetli i da mi objasni što je to: žena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije