Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv al-assada

RH priznala sirijsku oporbu kao legitimnog predstavnika naroda

\'A Syrian living in Turkey shouts slogans during a protest against the government of Syria\'s President Bashar al-Assad after Friday prayers in front of the Syrian consulate in Istanbul August 19, 20
REUTERS/PIXSELL
18.01.2013.
u 18:01

Hrvatska smatra da će Koalicija pridonijeti uspostavi temelja za političku tranziciju u Siriji, priopćio je MVEP

Republika Hrvatska priznala je sirijsku oporbenu Nacionalnu koaliciju za opozicijske i revolucionarne snage kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, izvijestilo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Hrvatska se time još jednom svrstala na stranu opozicije režimu predsjednika Bashara al-Assada.

"Hrvatska smatra da će Koalicija pridonijeti uspostavi temelja za političku tranziciju u Siriji što će dovesti do stvaranja uvjeta za razvoj Sirije kao demokratske države koja će poštovati temeljna ljudska i građanska prava. Hrvatska izražava zabrinutost nastavkom dramatičnog povećanja nasilja u Siriji i teške humanitarne situacije civilnog stanovništva te velikog broja izbjeglih u susjedne države. Također, Republika Hrvatska pruža snažnu podršku posebnom izaslaniku UN-a i Arapske lige Lakhdaru Brahimiju u naporima za pokretanje mirovnog procesa i pronalaženje političkog rješenja za sirijsku krizu na temelju Ženevskog sporazuma. Ključnim smatramo koordinaciju svih međunarodnih čimbenika u rješavanju sirijske krize u cilju što skorijeg prekida nasilja te zaustavljanja daljnje humanitarne katastrofe i mogućih pogubnih posljedica za regiju", izvijestili su danas iz MVEP-a.

>> Vođa sirijske oporbe u RH: Oporba će vratiti Inu u Siriju

Odluku je pozdravio Jamal Assad, službeni predstavnik oporbenog Sirijskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, nazvavši je povijesnim događajem.

"Ova odluka bitna je za napaćeni i poniženi narod Sirije koji kao nikad u svojoj povijesti doživljava strašnu humanitarnu katastrofu i neviđena razaranja. Ovim priznanjem okrunjena je herojska borba naroda koji je goloruk prije dvije godine krenuo u borbu za svoju bolju i sretniju budućnost. Neka je slava herojima i žrtvama otpora najstrašnijem režimu u povijesti Sirije", poručio je Assad u izjavi za Večernji list.

"Mi članovi sirijske zajednice u našoj drugoj domovini Hrvatskoj uvjereni smo da je ovo ujedno početak novih i dobrih odnosa između dvije zemlje do čijeg nam je napretka neizmjerno stalo", dodao je Assad, zahvaljujući svim institucijama Republike Hrvatske te brojnim pojedincima i uglednicima koji su pomogli sirijskom narodu.

Komentara 68

UF
ufrm
18:56 18.01.2013.

@ vlavuk A tko to stoji iza svega u siriji ? Mozda ipak gradani sirije ?

ŠU
šumaherr
18:57 18.01.2013.

Tako Slovenija može priznati Hrvatske Laburiste za vlast u Hrvatskoj. A onda na iduće izbore možemo pod maskama. Kad je to sve već jedan veliki karneval. Što da je svijet priznao luđake koji su puškama došli do vlasti na pola Hrvatske 1991? Jer su jedino oni mogli osigurati stabilnost u Krajini !?

LD
lopov drpiga
22:57 18.01.2013.

najgore što bi mogli poželjeti ovim iz MVPa je da oporba pobjedi, a oni dobiju akreditacije za ambasadu u damsku :))) čujem da je velika navala za diplomaciju u slobodarskom bengaziju u libiji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije