Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedan 30 mil. eura

RH dobiva najsigurniji sustav za upravljanje zračnim prometom

Hrvatska kontrola zračne polvidbe
Foto: Boris Ščitar
1/9
13.03.2014.
u 10:36

Prelaskom na novi sustav omogućeni su kvalitetniji alati za rad kontrolora zračnog prometa i veća sigurnost zračnog prometa

Hrvatska kontrola zračne plovidbe predstavit će novi sustav za upravljanje zračnim prometom temeljen na najnovijoj verziji COOPANS softvera, što ga čini jednim od najmodernijih i najsigurnijih u Europi.

Riječ je o projektu vrijednom oko 30 milijuna eura kojeg HKZP najvećim dijelom financira zajmom Europske banke za obnovu i razvoj, ističe Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prelaskom na novi sustav omogućeni su kvalitetniji alati za rad kontrolora zračnog prometa i veća sigurnost zračnog prometa. Novi HKZP-ov sustav instaliran je u Zagrebu i na četiri terminala (Dubrovnik, Pula, Split i Zadar), te uključuje i najsuvremeniji simulator.

Realizacijom ovog projekta usklađeni su sustavi za upravljanje zračnim prometom u pet članica COOPANS udruženja (Cooperation between Air Navigation Service Providers), čiji su članovi pružatelji usluga u zračnoj plovidbi iz Irske (IAA), Švedske (LFV), Danske (NAVIAIR), Austrije (Austro Control) i Hrvatske (HKZP), a čiji će predsjednici Uprava biti na predstavljanju. Nazočit će i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

>>'Na Zračnoj luci još nema radova, želi se uništiti Croatiju Airlines'

Komentara 2

NV
novo vriijeme
10:59 13.03.2014.

Neće Hrvatska dobiti nego su hrvatski građani kupili taj sustav. I vračat će kredit EBOR ako budemo mogli, ako ne banka će postati vlasnik zračne kontrole Zagreb.

BB
brle brkić
11:12 13.03.2014.

bolje da koristi sustav susjednih država jel avion čim poleti več je prešo granicu u kojem gos smjeru kreno,osim ak če letit bananu al to jš nismo vidjeli na nebu takav trag od avijona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije