Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekršeno europsko pravo?

RH dobila dodatni mjesec dana za odgovor na pismo upozorenja u vezi s konverzijom kredita u švicarskim francima

Franak
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/5
31.08.2016.
u 17:55

'Mi bismo pozdravili da Hrvatska predloži primjereno i proporcionalno rješenje'

Europska komisija je u srijedu potvrdila da je Hrvatskoj za mjesec dana produljila rok za odgovor na pismo upozorenja poslano sredinom lipnja u vezi sa zakonom o konverziji kredita u švicarskim francima u eure.

"Hrvatske vlasti su zatražile produljenje dvomjesečnog roka do 17. rujna, što smo mi i prihvatili. Komisija će razmotriti odgovor kada ga dobije od hrvatskih vlasti", rečeno je Hini u Komisijinoj službi za odnose s javnošću.

Europska komisija je 16. lipnja poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kradita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti. Rok za odgovor na to pismo bio je 16. kolovoza, koji je sada produljen do 17. rujna.

"Mi bismo pozdravili da Hrvatska predloži primjereno i proporcionalno rješenje. Komisija će onda ocijeniti je li taj prijedlog kompatibilan s jedinstvenim tržištem i obvezama koje Hrvatska ima prema europskom zakonodavstvu", dodaju u Komisiji.

Pismo s formalnim upozorenjem prvi je korak koji Komisija pokreće protiv zemlje članice kada smatra da je prekršeno europsko pravo. Ako zemlja ne odgovori na to pismo ili u svom oodgovoru ne pruži zadovoljavajuće objašnjenje, Komisija poduzima drugi korak, šalje obrazloženo mišljenje. Ako ni nakon toga nema zadovoljavjućeg odgovora, Komisija se može obratiti Sudu EU-a.

Komisija zamjera što hrvatski zakon o konverziji dopušta da svi zajmoprimci (osim pravnih osoba) retroaktivno zamijene kredite iz švicarskih franaka u eure po povijesnom tečaju, bez obzira o njihovoj sposobnosti za vraćanje kredita te što su troškovi konverzije skoro u potpunosti pali na leđa zajmodavaca.

Komisija naglašava da je potrebno postići ravnotežu između interesa potrošača i potrebe čuvanja jedinstvenog tržišta kapitala i njegova pravnog okvira.

>> Za jak švicarski franak 'krivi' su sami Švicarci i njihove banke

Komentara 4

TH
than
20:52 31.08.2016.

Hrvatska zatrazila do 17 rujna produzenje ?!?! Pa tko ce to slati do 17 rujna, kada necemo imati niti formiranu vladu, a kamoli ministre i uhljebljene tzv, savjetnike ?!?! Ovi nista ne rade, jer se pred izbore ne zele zamjerati nikome. Pa kada EU opali kaznetinu. Uostalom, zaboli njih za to, sve ce to platiti porezni obveznici.

Avatar nekakav
nekakav
18:52 31.08.2016.

zašto i sdp i hdz šute o ovom problemu, kojeg ćemo na kraju kusati? a stvorio ga je sdp na valu populizma i dodvoravanja 20-ak tisuća dužnika? otpočetka je kristalno bilo jasno da takav način rješavanja tuđih problema isključivo prekoko banaka neće proći. ima sudova i iznad lozine (oni koji prate naše sudstvo znaju za lozinu i njegov način sudovanja). da je pola pola bila podjela troškova konverzije, ajde, nikom ništa, dužnik je uzeo novac pod određenim uvjetima, a ni banke ni dužnik nisu mogli utjecati na tečaj švicarca. možda bi dužnici morali snositi najveći dio tereta, jer su olako pristali na 20-30 godina kreditnog dužništva, u uvjetima nestabilnog posla, a za tečaj ne želim ni pitati, kako su to oni mislili da će franak držati tečaj 25 godina... i to baš njima u korist?!

G4
G_4
08:29 01.09.2016.

Ništa od svega isto kao i sa Grčkom, Brexitom i sl. biti će onako kako odluče veliki, a ne nekakva pisma, dopisi i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije