Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORIS LALOVAC

Rez za zdravstvo, agencije, subvencije i administraciju

Boris Lalovac Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.09.2014.
u 17:18

Kreće analiza proračunskih rashoda i razdvajanje neproduktivnog troška

Hladni pogon i plaće zaposlenih u javnom sektoru i javnoj upravi godišnje stoje 55 milijardi kuna. To je puno za državu, dugoročno se ne može i neće financirati, kazao je Boris Lalovac, ministar financija, na radnom ručku kod Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. Ponovio je da neće linearno smanjivati plaće, ali nije precizirao što će s time u vezi učiniti da postigne uštede i pokrije manjkove do kojih će doći nakon povećanja neoporezivog dijela dohotka.

Ljutit na suradnike

No, što misli o efikasnosti javne uprave ministar je na grub način pokazao javnom packom najužim suradnicima. Predstavnik prijevoznika Petar Šimić požalio se da koncesije na carinskim prijelazima dobivaju tvrtke koje ne plaćaju poreze i u gubicima su, nakon čega je ministar organizirao sastanak u ministarstvu kako bi se razjasnio problem.

– Ja sam ministar i na meni je da vodim politiku, bavim se sustavom, a ne rješavam pojedinačne probleme. Time se trebaju baviti moji pomoćnici i zamjenici koji su jednako dobro plaćeni kao i ja. Zato ovdje moram postaviti pitanje svrsishodnosti onih ispod nas, što radi administracija ispod mene ako ja moram donositi odluke o svakom problemu, potužio se Lalovac. Nakon toga za riječ se javio Lalovčev zamjenik Igor Rađenović i objasnio da natječaj na koji se prijevoznici žale još traje te da carinska uprava još nije dodijelila koncesije. Lalovac je poduzetnicima kazao da kreće s projektom reforme proračunskih rashoda.

– U proračunu nema novca za ceste, luke i željeznicu, takvi infrastrukturni projekti moraju se financirati isključivo iz EU fondova, a sredstva proračuna usmjerit će se u istraživanje, razvoj, inovacije, obrazovnu infrastrukturu, ali ne za plaće već za stvaranje traženih vještina, rekao je ministar. Uštede na rashodima će se postići na administraciji, subvencijama, agencijama i zdravstvu, a rezultati se moraju pokazati već za šest mjeseci. Daljnje dvije mjere su nastavak rasterećenja bruto cijene rada i stabilan porezni sustav. Kad broj zaposlenih bude barem 1,6 milijuna, moći će se govoriti i o nižem PDV-u.

Bez MMF-a

– Razumijem ministre zdravlja i obrazovanja jer nije lako provesti reforme koje pogađaju građane i svakog korisnika. No, treba odvojiti produktivne od neproduktivnih troškova, kazao je Lalovac i pohvalio se da ima stopostotnu podršku premijera Milanovića za planove jačanja privatnog sektora i potrošnje građana.

– Dvadeset godina kod nas je vladala filozofija da se prvo utvrde rashodi, i prema njima naštimavaju prihodi. Krećemo s novom logikom koliko gospodarstvo realno može dati i tome prilagoditi rashode, kazao je Lalovac koji je mišljenja da Hrvatskoj ne treba pomoć MMF-a da bi servisirala dugove.

– MMF nam pruža tehničku podršku, ali nikakav drugi aranžman nam ne treba, kazao je Lalovac i podsjetio da sva pitanja vezana uz deficit rješava s Europskom komisijom.

Najavio je da će rebalans proračuna pripremiti za mjesec dana, a nije precizirao hoće li se plaće povećati od studenog ili prosinca.

Komentara 18

DU
Deleted user
17:54 16.09.2014.

Rashode regulirati prema tome koliko gospodarsvo moze dati. Kako neobicna i lucidna ideja, trebalo je 25 godina da dodju do iste!

ES
escobar2
17:33 16.09.2014.

"Kad broj zaposlenih bude barem 1,6 milijuna moći će se govoriti i o nižem PDV-u." ahahahahahahaha znači nikad! :D :D :D

Avatar Nick2k
Nick2k
17:29 16.09.2014.

Hajde da i to vidimo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije