Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo na prehranu

Restorani Studentskog centra u Zagrebu u srijedu rade, unatoč štrajku

Menza
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
15.11.2016.
u 19:23

Razlog štrajka je zahtjev sindikata za povećanjem materijalnih prava radnika SC-a, za koja Bošnjak kaže da su već iznadprosječna

Restorani Studentskog centra (SC) u Zagrebu u srijedu će raditi, unatoč štrajku koji su najavili sindikati, doznaje se od sanacijskog upravitelja SC-a Mirka Bošnjaka koji upozorava da sindikati manipuliraju obavijestima da studentski restorani sutra ne rade.

Svi restorani SC-a radit će u normalnom režimu, a u slučaju nepredvidivosti, Uprava će reagirati na vrijeme sa zamjenskim osobljem, rekao je Bošnjak Hini i pozvao studente da sutra redovno dođu na svoje obroke. 

U srijedu, s početkom u 6 sati, štrajk su najavili predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u zagrebačkom Studentskom centru (SC) jer nije potpisan već usuglašeni kolektivni ugovor (KU), te poručili da će štrajkati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Bošnjak pak ističe kako je, prema informacijama s terena, odaziv slab. Ne isključuje neka sitna podmetanja no radnici su, kaže, "prepoznali koliko je važno da studentima osiguraju obrok".

Upozorava i da sindikati nisu poslodavcu, u skladu sa zakonom, dostavili obavijesti koji radnici žele sudjelovati u štrajku.

Razlog štrajka je zahtjev sindikata za povećanjem materijalnih prava radnika SC-a, za koja Bošnjak kaže da su već iznadprosječna. Upozorava i da je SC opterećen ogromnim dugovanjima i u sanaciji, a prava koja se traže kroz kolektivni ugovor stajala bi nekoliko milijuna kuna.

"Sindikati se bore za prava radnika na način da se studentima uskraćuje elementarno pravo na prehranu. To je upitno, nemoralno i mislim da je to autogol sindikata i da nisu trebali ići u tom smjeru. Prava je sreća da su radnici SC-a prepoznali to i da su se odlučili pružiti uslugu studentima zbog kojih i postojimo", kaže Bošnjak. 

Predsjednica sindikalnog pregovaračkog odbora Biserka Sertić također je potvrdila da će restorani SC-a biti otvoreni, no u njima, kaže, neće raditi štrajkaši.  

Objašnjava da sindikati pokreću štrajk jer uprava SC-a odbija potpisati već usuglašeni kolektivni ugovor  s kojim se složio pregovarački tim sadašnje sanacijske uprave.

"Tražimo neka materijalna prava koja inače postoje u pravilnicima koji su i sada na snazi u SC-u, tako da to nije ništa novo. Kada smo usuglasili KU, pristali smo na odgodu primjene tih prava do 1. siječnja 2017., s čime se pregovarački tim uprave složio", kaže Sertić.

Štrajk organiziraju četiri sindikata koja djeluju u SC-u - Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara Hrvatske, Nezavisni sindikat radnika SC-a Zagreb, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

>> Ako nema božićnice, onda ni studentima od sutra nema hrane

Komentara 7

NE
Neo001
19:50 15.11.2016.

Očito u Hrvatskoj oživljava demokracija. Tko se u vrijeme tiranije partije el bahatog usudio spomenuti riječi štrajk, prosvjed, blokada prometa i druge pojmove revolta

KS
kreslav.sahtic
19:59 15.11.2016.

Neka javno objave popis 10 najvećih i nedodirljivih dužnika.

KS
kreslav.sahtic
19:56 15.11.2016.

Nisu radnici krivi što su se prijašnje uprave nekažnjeno nakrale!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije