Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u vladi

Rektori se izborili da novac sveučilišta ne ide u proračun

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
26.11.2014.
u 17:27

Razgovaralo se o tome kako motivirati mlade ljude da upisuju tehničke studije bitne za razvoj hrvatskog gospodarstva

Sveučilištima i znanstvenim institutima neće se uzimati novac i prikazivati u državnom proračunu. Rektori su amandmanima na predloženi Zakon o izvršenju državnog proračuna zatražili da ih se toga poštedi. Saborski Odbor za obrazovanje njihove je amandmane jednoglasno prihvatio, a danas su rektori na čelu s predsjednikom Rektorskog zbora prof. dr. Perom Lučinom o tome razgovarali s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom Vedranom Mornarom.

– Zadovoljni smo razgovorom s premijerom. Sveučilišta i znanstveni instituti izuzet će se od uplata novca u državni proračun i sve će ostati isto kao prošle godine – kazao nam je nakon sastanka rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damir Boras. Dodao je da se razgovaralo i o tome kako motivirati mlade da upisuju tehničke studije.

U priopćenju iz Vlade stoji da je premijer kazao da “država treba financirati obrazovanje stručnjaka potrebnih za razvoj gospodarstva, poput inženjera i informatičara” te se govorilo i o modalitetima kojima se ovaj problem može riješiti.

>> Što studirati na zagrebačkom sveučilištu bira 20 tisuća maturanata

>> Mornar: Idemo s projektom e-škola iako za to imamo samo 20 milijuna kuna

Komentara 3

DU
Deleted user
22:09 26.11.2014.

Što je proračun jadniji, to više korisnika traži prečace do novca, a Milanović popušta, jednima jer se busaju veličinom (HZZO, Varga) drugi intelektualnom nadmoći i navodnom materijalnom osiromašenošću (sveučilišta) i tako...Osnovne i srednje škole daju u prosjeku loše predznanje za tehničke fakultete, ljudima je teško isfinancirati djetetu koju neplaniranu godinicu studija više...srednje škole i sveučilišta produciraju nevjerojatan broj mladih sa zanimanjem s kojim je jasno da se zaposliti neće i lakše je upisati nešto iz široke palete društvenih zvanja što je često moguće studirati od kuće nego neki krvavo težak tehnički fakultet: ma gdje u Hrvatskoj živio, svagdje se nadomak kuće nudi neki kvazimenađment ...Razvijeno gospodarstvo i nadgradnja koju ono stvara i omogućuje, treba sve vrste zanimanja ako ih produciramo u realnom omjeru..Inženjere i informatičare sada produciramo za stručnu administraciju, održavanje računalnih sustava za potrebe uprave, eventualno za stručne poslove trgovačkih predstavništava stranih kompanija i sve više za "otić van", a proizvodnja uzima nakon takvog probiranja, prema svojim platežnim mogućnostima ono što ostane: mlade bez prijavljivanja, dok se da rastegnuti preko student-servisa, ostarjele inženjere koji su tko zna zbog čega najproduktivnije godine proveli u propadajućim socijalističkim mastodontima, nisu se maknuli nego su tamo zahirili u struci i sve one koji su iz nekog razloga spremni raditi potplaćeni...Dok je ovakvo stanje gospodarstva, koliko god kvalitetnih inženjera isproducirali, oni neće ostati u tom gospodarstvu...Ja tu ne vidim nikakvu stvarnu interdisciplinarnu strategiju više ministarstva usmjerenu oživljavanju gospodartsva, školstva koje bi ga i pratilo i formiralo...Ministri se, zapleteni u mreže obveza stvarane godinama, kojima država pokušava centrirati, usmjeravati i poticati sve i svašta umjesto tek stvaranja okvira za razvoj života bez kontroliranih laboratorijskih uvjeta države koja slaže slagalice i uvijek joj se neki zaboravljeni djelići ne uklope ...mrežu koju je trebalo prerezati...ministri i njihovi pobočnici bez vizije bore se tek za koji milijunčić više, poreznog, novoštancanog ili "vrlo povoljno" posuđenog novca, briga njih, bilo iz proračuna, bilo iz kakvog izvora postrance...mandat ide, mandat gotovo prošao, i recite mi, što sad? tko sad? Ja ne vidim...a možda je i bezveze uzrujavati se, možda se bolje prepustiti apartčicima, ovim, onim, svejedno, jer vizionara niti ima, a kad bi ih i bilo, nema garancije da svojim vizionarstvom i ignoriranjem krutih birokratskih pravila koja ne možeš sva u potpunosti ignorirati, neće napraviti još veću štetu...

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
19:32 26.11.2014.

Znači li to da su sveučilišta i znanstveni instituti privatizirani? Ako da, tko im je onda faktički, a tko formalni vlasnik?

NV
novo vriijeme
17:47 26.11.2014.

milanović je posljednjih godinu dana sve bolji, šta li ga jr kočilo prvih 1,5 godinu . valjda prva postava Vlade, nije ni čudo pola je u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije