Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUTIO APEL

Rektor Boras zatražio hitno očitovanje MZOS-a o ugovoru o radu dekana Previšića

Damir Boras
Foto: Duško Jarmaz/Pixsell
1/4
27.09.2016.
u 17:34

Oštro osudio svako vrijeđanje studenata i profesora

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras proslijedio je odgovornom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ugovor o radu dekana Filozofskoga fakulteta (FF) Vlatka Previšića i zatražio da se MZOS hitno očituje o valjanosti tog ugovora jer je to, istaknuo je rektor, u izravnoj nadležnosti toga ministarstva.

U priopćenju koje je uputio u utorak poslijepodne, rektor Boras pozvao je dekana Vlatka Previšića i članove Fakultetskoga vijeća da osiguraju nesmetan rad Filozofskoga fakulteta.

U vezi s aktualnim događajima na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, rektor Damir Boras ponovno je istaknuo kako "ni rektor ni Senat u ovome trenutku nemaju statutarnu osnovu za smjenu dekana Previšića". Dodao je kako je mogućnost utjecaja rektora i Senata Sveučilišta na rad sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, a time i FF-a, propisana Statutom, a ključnu odgovornost za nesmetano funkcioniranje toga fakulteta moraju preuzeti dekan i članovi Fakultetskoga vijeća.

Rektor Boras zbog toga je apelirao na dekana i Vijeće Filozofskog fakulteta da izvršavaju svoje obveze i unutar fakulteta nađu rješenje za trenutačni spor.

U priopćenju je navedeno da je rektor Boras "proslijedio odgovornome Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ugovor o radu dekana Filozofskoga fakulteta gospodina Vlatka Previšića i zatražio da se ministarstvo hitno očituje o valjanosti tog ugovora, budući da je to u izravnoj nadležnosti toga ministarstva". 

Rektor je pozvao studente da se pripreme i odazovu na izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta te da se, kao predstavničko tijelo studenata, uključe u rad Fakultetskoga vijeća. Podsjetio je kako su izvanredni izbori za Studentski zbor raspisani jer je sveučilišna revizija utvrdila da izbor i funkcioniranje Studentskoga zbora nije bilo u skladu s propisima.

Također, rektor Boras apelirao je na sve "da se suzdrže od bilo kakvoga govora mržnje i iskazivanja nesnošljivosti te podsjetio kako sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena".

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta još je jedanput oštro osudio svako vrijeđanje studenata i profesora. Na kraju priopćenja uputio je apel profesorima i studentima da uredno obavljaju svoje zadaće te istaknuo kako će "oko svih pitanja vezanih uz događaje na Filozofskom fakultetu nastaviti djelovati u sklopu svojih statutarnih i zakonskih ovlasti te poštovati mišljenja i odluke nadležnih tijela".

>> Ministar Šustar osudio Glasnovićev istup, a studenti poručili: Nećemo tražiti smjenu Borasa ako Previšić ode u mirovinu

Komentara 20

MS
mare_split
17:58 27.09.2016.

Logično, malčice 'ušminkano', ali pravno i statutarno točno! 'Ni rektor niti Senat u ovome trenutku nemaju statutarnu osnovu za smjenu dekana Previšića', zaključak je koji je u skladu sa statutom veleučilišta, zbog čega je jasno zaključiti kako su 'minorci s ulice' postupali protuzakonito na što je trebao i morao reagirati sigurnosni sustav RH! Svojom su prljavom 'crvenom igrom' izvršili nasilje, prijetili Dekanu i instituciji ('blokirat ćemo' - 3.10. ...?) Republike Hrvatske! Nažalost, razvidno je da su tim napadom na RH ishodili žurno reagiranje MZOS-a, dok je današnje priopćenje Rektora Borasa jedina svijetla točka u 'rat...u' kog je Zoka najavio kroz njegov pakao i slogan: MI ili ONI! ... VL, da vas čujem: tko je započeo s neredom, zbog čega i s koliko prava i Istine? ...

OB
obivankenobi
18:08 27.09.2016.

Ovo o nastavak napada crvene armije koji je zapoceo nakon gubitka izbora sdp a . To je nacin staljinistickih slugu i mrtve diktature. Ne popustajte ucjenam crvenih kmera nego postupite po zakonu i neka to rjesava policija i dorh. Ili nece prestati.

DU
Deleted user
17:50 27.09.2016.

Novinarcicu prvo napišeš da ne napadaju studente i profesori a na kraju teksta da se svi suzdrže od napada ! Daj se odluci kaj je rekao .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije