Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karamarkov šalabahter

Rekonstrukcija vrha HDZ-a: Plenković mijenja odnos snaga u stranci

plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
30.01.2017.
u 08:25

Plenkoviću je bilo iznimno važno da pobijedi Kapulica jer to znači da su njegov izbor podržali utemeljitelji koji su desniji i tvrđi dio HDZ-a

Izborom Marija Kapulice za predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a, šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković dobiva svog osmog čovjeka u Predsjedništvu stranke koje ima 34 člana. Kapulica s pozicije šefa utemeljitelja automatski postaje i član Predsjedništva. Budući da je Plenković u to najviše stranačko tijelo nedavno kooptirao Gorana Marića, Gabrijelu Žalac, Zvonka Milasa i Damira Krstičevića, jesenas i Damira Jelića, a članovi su Predsjedništva (no bez prava glasa) i Vladimir Šeks te njegov najbliži suradnik Davor Božinović, Plenković je praktički napravio djelomičnu rekonstrukciju Predsjedništva i bez unutarstranačkih izbora.

Politički savjetnik Kapulica je Plenkovićev politički savjetnik u HDZ-u i bio je njegov kandidat za novog predsjednika utemeljitelja, nasuprot Milanu Kovaču koji je do ovog poraza vodio zajednicu osnivača HDZ-a. Plenkoviću i njegovoj ekipi, koja je operativno pomogla u izboru Kapulice, bilo je iznimno važno da on pobijedi jer je time, tumače, poslana poruka da i utemeljitelji HDZ-a, koji su desnije i tvrđe tijelo unutar stranke, prihvaćaju Plenkovićevu mekšu, desnocentrističku politiku.

Da je Kapulica izgubio od Milana Kovača, za Plenkovića bi to bila neugodna situacija jer bi značilo da HDZova desnica nije blagonaklona prema novom predsjedniku HDZ-a i igračima koje on zagovara. Podsjetimo, kada je Plenković na Predsjedništvu stranke predstavio kandidate za ministre, Milan Kovač, a poslije i ostali utemeljitelji otvoreno su bili protiv toga da nova ministrica kulture bude desničarima omražena Nina Obuljen.

– Izbor Kapulice govori o pomlađivanju i modernizaciji HDZ-a – komentirao je izvor iz vodstva HDZ-a. Drugi izvori kažu da je na ovim izborima navodno bilo pokušaja, a negdje je to možda i prošlo, učlanjivanja novih članova u županijske zajednice utemeljitelja kako bi se utjecalo na izbor delegata koji su birali novog šefa osnivača HDZ-a. Također, u HDZ-u se komentira kako je Milan Kovač bio doživljen kao kandidat koji ima potporu Milijana Brkića, Plenkovićeva zamjenika.

Novi unutarstranački izbori

– Ne znam je li Brkić lobirao za Kovača, ali priča se da je bio uz Kovača – komentirao je jedan sugovornik. Kapulica je Kovača pobijedio za 40-ak glasova razlike, pa nije riječ o nadmoćnoj pobjedi, ali za Plenkovićev krug ona je vrlo značajna. Budući da je Plenković za novog šefa HDZ-a biran nakon Karamarkove ostavke, naslijedio je njegovo Predsjedništvo. – To je kohabitacija s Karamarkovim šalabahterom – vrlo otvoreno nam je odgovorio izvor blizak Plenkoviću na pitanje kako je premijer zadovoljan stanjem u HDZ-u. Kada će se Plenković odlučiti na unutarstranačke izbore, još se ne zna, ali jasno je da neće biti prije lokalnih izbora, nego najranije nakon njih ili najesen.

– Plenković se s pozicije premijera nema vremena baviti strankom, to je mnogo lakše kada si u opoziciji – komentirao je izvor blizak premijeru. Drugi izvori u HDZ-u smatraju da će Plenković što prije ići na nove unutarstranačke izbore kako bi se riješio nepoželjnih i ovladao strankom. Ovacije u Predsjedništvu nije dobio ni kad je predstavljao kandidate za ministre, ali ni onda kada je predložio da se MOL-ov udio u Ini otkupi prodajom četvrtine HEP-a

. Činjenica je da je Plenković naslijedio Karamarkovo predsjedništvo u kojem sjede i bivši ministri, koje je Plenković poslao u Sabor, i koji nemaju nikakva motiva biti odani novom šefu stranke. Iako Plenković ne može kontrolirati Zlatka Hasanbegovića, Miru Kovača, Darka Horvata itd, oni mu trenutačno ipak ne rade prevelike probleme, ali profilirali su se kao njegova jasna opozicija. 

Komentara 32

TO
Torcidas
09:06 30.01.2017.

Poražene snage kroz kontrirane medije proizvode podjele u HDZ- i partijski propagandisti neće popušili ste zajedno s partijom i neimenovanom izvoru bliskom vrhu stranke.

AD
admin2
09:12 30.01.2017.

Pročitaj Iva Šego Brkić piše a tko drugi zna tak lagati i konstruirati. Ova cura je sramota za novinarstvo, ni jedna njena piškaranja ne mogu trajati jedan dan, užas tko joj daje prostor. Ostaje nam IGNORE kad vidimo njen uradak!

DU
Deleted user
08:51 30.01.2017.

Sto ova moze svasta nadrobiti, vjerojatno nije spavala, pa je to posljedica, no ne samo to!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije