Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Reiner odbio odobriti stanku koju su tražili Most i SDP; Stazić: To je gušenje slobode govora u Saboru

Željko Reiner i Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
04.05.2016.
u 13:15

– Ovo smatram gušenjem slobode govora u Saboru, zabranom iznošenja stavova SDP-u. Vi nas nećete ušutkati, ali vi sada eklatantno kršite poslovnik Sabora – naglasio je Stazić, a Reiner mu je uzvratio da se može žaliti Odboru za Ustav

Predsjednik Sabora Željko Reiner odbio je odobriti stanku koju su tijekom saborske rasprave zatražili SDP i Most, što je SDP-ov Nenad Stazić nazvao gušenjem slobode govora u Saboru.

Naime, tijekom rasprave Mostova Ružica Vukovac optužila je bivšeg SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da je kriv za stradavanje životinja tijekom katastrofalnih poplava u Slavoniji 2014. godine, pa su SDP, a zatim i Most, zatražili stanku, što je Reiner odbio uz objašnjenje kako bi se time Sabor pretvorio u sprdačinu.

– Životinje nitko nije 48 sati došao spašavati. Smatram da je to bilo nedopustivo. Ja sam toliko bila užasnuta da sam čak očekivala da će o odgovornosti odlučivati i kazneni sudovi. Međutim, do toga nije došlo. Ono što me još više užasava jest zapravo pristup bivšeg ministra jer nam on na ovaj način zapravo ponovno daje do znanja koliko je stoka u ruralnom prostoru njemu nebitna – prigovorila Vukovac, no Stazićev pokušaj da joj odgovori nakon stanke nije uspio.

– Svaki put kad netko bude ovako zloupotrebljavao poslovnik, neka zna što ga čeka – primijetio je Stazić, a Reiner mu je odgovorio da je to potpuno neprihvatljiv zahtjev.

– Ovo je tipičan primjer zloporabe parlamentarizma. U diskusijama se iznose različiti stavovi koji se nekome sviđaju, a nekome ne. Mogu biti točni ili ne, katkada su, nažalost, bili i uvredljivi. No nikada to nismo zlorabili na taj način, ako nam se ne sviđa ono što je netko drugi rekao, da tražimo stanku. Kada bih to dopustio, pretvorili bismo ovaj dom doslovno u sprdačinu. To neću napraviti tako dugo dok ovdje sjedim – objasnio je Reiner svoj potez. Stazić ga je podsjetio da time krši Poslovnik Sabora koji kaže da se stanka mora odobriti.

– Ovo smatram gušenjem slobode govora u Saboru, zabranom iznošenja stavova SDP-u. Vi nas nećete ušutkati, ali vi sada eklatantno kršite poslovnik Sabora – naglasio je Stazić, a Reiner mu je uzvratio da se može žaliti Odboru za Ustav. Stazić je i dalje nastavio negodovati, pa mu je Reiner dao opomenu.

>>HDZ i SDP o saborskim plaćama: Od prijedloga neće biti ništa

>>Zastupnicima će plaća ovisiti o dolascima na posao u Sabor

Komentara 27

PE
perfa57
14:03 04.05.2016.

Stazić uz svesrdnu podršku medija guši Hrvate i Hrvatsku. Kojem odboru da se mi Hrvati žalimo?

Avatar kravata
kravata
13:33 04.05.2016.

Opet stazic?

DU
Deleted user
13:39 04.05.2016.

Ako baš, baš zbog ničega drugoga, zbog takvih kao što je dotični nikada ne bih glasao za SDP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije