Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako smanjiti dugove

Inženjer iz Karlovca refinanciranjem uštedio 100.000 kuna

obitelj sudar
Foto: Privatni album
27.05.2016.
u 08:24

Inženjer strojarstva iz Karlovca također je dužnik u švicarskim francima: 2007. godine u Splitskoj banci

Inženjer strojarstva iz Karlovca Elvis Sudar bio je također dužnik u švicarskim francima: 2007. godine u Splitskoj banci podigao je 400 tisuća kuna stambenog kredita, a nakon osam godina, tijekom kojih je uplatio 350 tisuća kuna, njegov je dug iznosio 520 tisuća kuna – bio je točno 120 tisuća kuna veći nego kad se zadužio. Konverzijom u eure glavnica je pala na 315 tisuća kuna, a on je dobio “prostora” da i to dugovanje dodatno smanji.

– Kredit sam prvo konvertirao u eure uz kamatu 6,8 posto, a onda ga i refinancirao kunskim kreditom Karlovačke banke uz kamatu 4,7 posto na 11 godina. Samo na tome uštedio sam 100 tisuća kuna. Usto, s 25 tisuća kuna preplate i povećanjem glavnice za deset posto, koje mi je banka odobrila za eventualne troškove, pokrio sam i gotovinski nenamjenski kredit od oko 55 tisuća kuna, čija je kamata bila 8,7 posto, “prebio” dopušteno prekoračenje za koje sam plaćao 12 posto kamate kao i na revolving karticu – objašnjava ovaj član Udruge Franak koji živi sa suprugom, kćeri i posinkom. Njegov je slučaj školski primjer pametnog refinanciranja i zatvaranja skupih kredita jeftinijim. Skupi je dug pretvorio u puno povoljniji stambeni kredit na 11 godina otplate s fiksnom kamatom.

– Plaćamo istu ratu kredita kao prije refinanciranja, ali skratili smo rok otplate za pet godina pa ćemo banci dati znatno manji iznos kamata – zadovoljan je Sudar.•

>> Odštetama bi platili gradnju 920 vrtića

Komentara 1

DU
Deleted user
09:14 27.05.2016.

Rečeno onako pučki a opet fino, prosil bi lepo dajte nas najte drbati. Komu je koja banka ikada išta pomogla a da pritom nije masno zaradila?! Taj "uspješan slučaj refinanciranja" tipično je prelijevanje iz praznoga u šuplje. Na žalost, opet će još netko nasjesti i na taj štos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije