navigacija Hrvatska 29
U ime obitelji

'Referendumska odluka građana je obvezatna'

U inicijativi su rekli da će referendumsko pitanje postavljeno građanima biti: 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba da je brak zajednica muškarca i žene?

Predstavnici incijative 'U ime obitelji'

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 - Referendumska odluka građana je obvezatna. Sada ispada da bi vlast htjela naknadno glasovati o nečemu o čemu je narod odlučio. To je protuustavno. Uostalom, zna se tko nadzire ovakve procese. To je Ustavni sud, poručili su na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavnici građanske inicijative U ime obitelji nakon što se doznalo da bi se 1.prosinca trebao održati referendum o promjeni Ustava zbog definicije braka i naknadnih tvrdnji da će se nakon provedenog referenduma o promjeni ustava glasovati u Saboru.

- Očekujemo da će građanima i u Hrvatskoj i u inozemstvu biti omogućeno izjašnjavanje na referendumu i ako referendum uspije to će značiti da će u prvom planu ubuduće biti jačanje i zaštita obitelji, kazala je predstavnica inicijative Željka Markić, a odvjetnik Krešimir Planinić još jednom je naglasio da je ova inicijativa direktna promjena ustava voljom naroda, a da vladajući volju naroda pokušavaju izigrati.

Na upite novinara kako komentiraju najave nevladinih udruga da će i oni krenuti u antikampanju te da će inzistirati na otkrivanju izvora financiranja inicijative U ime obitelji Markić je uzvratila da su svi podaci o financiranju inicijative dostupni su na internetskoj stranici U ime obitelji te da su 70 posto sredstava doprinosi građana i raznih grupa te da nevladine udruge koje se financiraju vladinim novcem pretvaraju problem za ovo društvo i da nisu one te koje bi trebale obavljati financijski nadzor, već to trebaju raditi službene financijske institucije.

- Iznenađena sam jer sam očekivala da će upravo nevladine udruge poticati izjašnjavanje građana vezano uz važna pitanja, a ne da će ih u tome sprečavati, kazala je Željka Markić, naglasivši da je cilj inicijative da do datuma održavanja referenduma što više građana dobije informacije zašto je važno da Ustavu bude definicija braka.

Stoga je najavila održavanje niza tribina i susreta s glasačima. A u inicijativi su rekli da će referendumsko pitanje postavljeno građanima biti: 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba da je brak zajednica muškarca i žene?

>> Zastupnici složni da pitanje referenduma nije dobro regulirano

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija