Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
referendum

Glasanje o bušenju Jadrana kad i izbori?

Zoran Milanović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
04.03.2015.
u 21:17

Premijer najavio održavanje referenduma o istraživanju nafte i plina u Jadranskom moru, ekoudruge to pozdravljaju

Premijer Zoran Milanović jučer je pozvao na održavanje referenduma o istraživanjima i eksploataciji nafte i plina u Jadranskome moru.

– U Hrvatskoj se dosad išlo na referendume o stvarima koje nisu nacionalno presudne, a sad ja kažem da idemo na referendum da vidimo želimo li eksploataciju minerala i sirovina zbog kojih se ratuje u svijetu, a mi ih možda imamo u podzemlju. Ili ćemo to zanemariti zbog glasova manjine koja je glasna, ali koja ima pravo biti glasna – kazao je Milanović i dodao da Hrvatska ima ponude najrenomiranijih svjetskih istraživača koji mogu pronaći milijarde vrijednosti.

– Hoćemo li propustiti tu šansu? Ja tu odluku ne mogu donijeti sam – poručio je premijer.

Vjeran Piršić, predsjednik Eko Kvarnera, za Milanovićevu najavu referenduma o istraživanju Jadrana kaže da je to neočekivani demokratski iskorak premijera koji se dosad nije iskazao u demokratskim standardima. On smatra da bi se referendum o bušenju Jadrana trebao održati istodobno kad i predstojeći parlamentarni izbori.

– Ako građani žele da se Jadran istražuje, neka to kažu na referendumu, to je prava demokracija, ali treba građanima prezentirati i realne rizike tog istraživanja – smatra Piršić. On podsjeća da su se koncesije za istraživanje Jadrana dodijelile a da se nikog ništa nije pitalo, od Sabora do jedinica lokalne samouprave. Usto, napominje da je napravljena i nekvalitetna studija utjecaja na okoliš pa je potrebno napraviti novu.

>> Marathon Oil koji ima dozvolu za bušenje Jadrana smanjuje ulaganja

Komentara 10

KA
kajinx
21:46 04.03.2015.

Prvo trebate skupiti potpise za referendum, u službenim uredima, od 10:00 do 2:00, pauza za ručak od 11:00 do 1:00, na devetom katu u zgradi bez lifta.

DU
Deleted user
21:44 04.03.2015.

Peđa Grbin kaže da je ovaj zahtjev premijera protuustavan. Rekao je da je boja mora i vlažnost protuustavna. Peđa je napravio prijedlog zakona da se potpisi za referednume o jadranu potpsiuju oko dvije milje od obale na 200 metara dubine i to na dvije lokacije, jedna kod otoka Jabuke, a druga kod Palagruže. Naplačivat će se cestarina, a na mjesto potpisa smije se doći isključivo biciklom. Peđa Grbin daje sve od sebe kako bi narodu olakšao demokraciju!!!!

TH
than
23:18 04.03.2015.

Koja perfidna igrica naseg Zokija. Inace, jedno je istrazivanje,a drugo eksploatacija. Ali ste kasnije dobro naveli u tekstu. Zasto perfidna ? Zato sto se po ovoj cijeni nafte ne isplati izvlaciti nafta iz Jadrana. Nema zarade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije