Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena ustava

Referendum nemoguć za ljudska prava, ali o braku će ga ipak biti

Dragutin Lesar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
05.11.2013.
u 20:00

Za četvrtak je predviđen sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka, a u petak bi se sastala radna skupina i razmatrala konkretne prijedloge.

Ovoga tjedna u Saboru se treba zahuktati procedura o izmjeni Ustava. Za četvrtak je predviđen sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka, a u petak bi se sastala radna skupina i razmatrala konkretne prijedloge.

Promjene se, u skladu sa zaključkom Odbora za Ustav otprije dva tjedna, odnose na nezastarijevanje teških ubojstava te prijedlog laburista Dragutina Lesara (na slici) o izmjenama u odnosu na referendum. Predstavnici vladajućih podržavaju Lesarov prijedlog da se smanji broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma, ali i da se uvede potrebni prag izlaznosti na referendum kako bi on bio valjan. Prijedlog je da prag bude na izlaznosti 40 posto od ukupnog broja birača. Po prilici se s tolikim brojem izabiru dvije trećine zastupnika u Saboru, što je i većina koja može promijeniti Ustav.

Ograničile bi se i teme koje mogu biti predmet referendumskog odlučivanja. Tako bi od referenduma bila izuzeta ljudska prava, obrana i nacionalna sigurnost, proračun te izbori i imenovanja iz nadležnosti Sabora. Promjene se ne bi odnosile na inicijativu udruge U ime obitelji. Referendum za definiciju braka proveo bi se po pravilima po kojima je i započet.

Ključne riječi

Komentara 7

YU
yututu
22:37 05.11.2013.

Raspisati referendum za većinska prava protiv ugroze od manjinskih režima !

NE
Nepokolebljiv
08:40 06.11.2013.

Boje se glavonje sto zive na "drzavnim jaslama" da bi narod i njma oduzeo neka prava pa sad izmisljaju ogranicenja za referendum. Prave se kao da im nije jasno: referendum = narod! Referendum odlucuje o cemu god se narodu hoce!

FA
Fantom47
08:49 06.11.2013.

Tko se jednom proda da bi se progurala protivnarodna pravila, uvijek će se i zavijek prodati. Za njih se ne treba nikad više glasati, jer su u biti isti ili gori od ovih koji ograničavaju vlastite građane/narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije