Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik josipović

'Referendum ne podržavam, niži izborni prag opasan je za stabilnost države'

Ivo Josipović
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
21.09.2014.
u 19:45

Može se dogoditi da jedan broj nerelevantnih stanaka uđe u Sabor i ucjenjuje one koji imaju veće povjerenje građana, istaknuo je predsjednik Ivo Josipović u Dnevniku HRT-a

Građanska inicijativa U ime obitelji počela je skupljati potpise kojima želi promijeniti izborni zakon. Potpisi se skupljaju i ispred crkava. Što o svemu misli predsjednik Ivo Josipović, otkrio je u Dnevniku HRT-a.

- Sam referendum na bih podržao, ali moram reći da ima tu jednu dobru ideju preferencijalnog glasovanja. Međutim, mislim da u ovako velike promjene izbornog zakonodavstva treba ići postupno i studiozno, da vidimo točno što će izmjena donijeti - kazao je predsjednik Josipović te istaknuo da je prijedlog o snižavanju izbornog praga sa sadašnjih pet na tri posto opasna ideja za stabilnost države.

- Može se dogoditi da jedan veliki broj nerelevantnih stanaka uđe u Sabor i ucjenjuje one koji imaju veće povjerenje građana - istaknuo je Josipović.

Predsjednik je pojasnio da referendum vidi kao onaj način odlučivanja koji na scenu stupa kada kroz redoviti sustav ne možemo generirati promjene. Najavio je da će, ukoliko ponovo pobijedi na izborima, sam iznijeti svoj prijedlog ustavnih promjena za koje će, ako bude potrebno, potporu zatražiti od građana putem referenduma.

Komentiravši skupljanje potpisa ispred crkava, Josipović je rekao da ga čudi da crkva daje prostora za jednu političku inicijativu. Kazao je i da ne smatra da je ugrožena većina u Saboru te da Vlada ima podršku Sabora. Stoga ne smatra da je vlada u krizi.

>>Grabar Kitarović: Josipovićev mandat bio je prazna parola

>>HDZ: HTV se koristi u službi Josipovićeve kandidature

Komentara 142

CI
cicibela
20:10 21.09.2014.

Niži izborni prag opasan je za stabilnost hobotnice koja guši i siše Hrvatsku. Imali ste tu famoznu stabilnost do sada, pa zašto je država pred bankrotom, gospodine Josipoviću?

Avatar Jose Bielich
Jose Bielich
20:12 21.09.2014.

Kakva prozirna igra političkih nam elita. Sad odjednom imamo nekoliko prijedloga promjene izbornog zakona, a do inicijative U ime obitelji nismo imali nijedan. Kako je to moguće? Iz jednostavnog razloga - HDZSDPHNS elitama ne odgovara promjena izbornog zakona kojeg zagovaraara U ime obitelji, pa sad svojim prijedlozima i kvaziprijedlozima izmjene zakona žele razvodniti raspravu i inflacirati postojeću inicijativu. Mnoge su neistine priljubljene uz inicijativu U ime obitelji, a te neistine plasiraju SDP, HNS, Josipović i HDZ. Prva neistina je ova koju kaže Ivo Josipović, da je smanjenje izbornog praga opasan za stabilnost države? Ma nemoj! Mi sad imamo kao stabilnu državu? 33 mjeseca nam pada BDP! I to je kao u redu? Je li to stanje koje je poželjno? Naravno da ne. A što je uzrok tom stanju? Upravo visok prag od 5% i predizborne koalicije, koje strankama poput HNS dopuštaju da se priljepe uz veće stranke, uz njih uđu u sabor, trgovinom istrguju 10-ak saborskih mandata, a na nacionalnoj razini imaju podršku od 2-3%!? I HNS je reprezent naroda? Ma to da nije tragično, bilo bi smiješno. Visok izborni prag (u Europi je praksa 2-4%) utječe na nereprezentativnost Sabora jer je na zadnjim izborima propalo 600.000 glasova, oko 25%, jer su pojedine stranke imale malo manje od 5% podrške i nisu ušle u Sabor. A HNS s podrškom od 2-3% ima 10-ak mandata?! Upravo će snižavanje izbornog praga i ukidanje predizbornih koalicija doprinijeti reprezentativnosti Hrvatskog sabora. Pa će onda u Saboru sjediti oni koji su od naroda dobili povjerenje, pa neka oni onda poslije sklapaju koalicije. Pa ako neka vlada, nastala postizbornim koaliranjem ne valja, pa onda neka je se smijeni, a ne da trpimo vlade kojima BDP pada 33 mjeseca. Još jedan znakovit detalj: HDZ, SDP, Josipović, HNS na jednoj strani, istoj strani, protivnici referenduma. Može li išta biti bolji znak da je referendum ispravna stvar?

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:10 21.09.2014.

'Referendum ne podržavam, niži izborni prag opasan je za stabilnost države' reče vrli Josipović. Je li mu za tu izjavu dao savjet Saša Perković ili Sašin tatica "na službenom putu"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije