Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERESA FORCADES

Redovnica ljevičarka u Zagreb dolazi kao političarka

Teresa Forcades
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
27.03.2017.
u 06:30

Zamrznula je svoj redovnički status kako bi se posvetila politici i svojoj stranci koja se zalaže za neovisnost Katalonije i socijalizam

Skorašnji dolazak u Zagreb kontroverzne španjolske redovnice Terese Forcades, koja se deklarira kao radikalna ljevičarka i suprotstavlja se crkvenom učiteljstvu (zalaže za pravo na pobačaj, zaređenje žena, afirmaciju homoseksualnog načina života) u crkvenim i konzervativnim krugovima, ponovno se gleda kao na svojevrsnu provokaciju. No ovoga puta, upozoravaju iz Crkve, ona ne dolazi kao redovnica, nego kao političarka.

– U benediktinskom redu dobila je privremenu dispenzu kako bi se potpuno posvetila politici i svojoj stranci koja se zalaže za neovisnost Katalonije i socijalističko društvo. Kako je sama objasnila, njezine poglavarice sjetile su se kako bi sestra Forcades mogla tražiti to “oslobođenje” koje redovnice obično traže kada se, recimo, trebaju brinuti o bolesnim roditeljima. Ovdje nije riječ o roditeljima, nego o političkim izborima – izboru za lokalni parlament Katalonije – na koje je Forcades željela izići premda, prema podacima kojima raspolažemo, naposljetku to nije učinila.

Dispenza joj ističe 2018. kada će se, rekla je, vratiti u red i obući habit – pojasnio je njezin status Goran Andrijanić, glavni urednik portala Bitno.net.

On navodi sličan slučaj, premda suprotan jer je riječ o radikalnom desničaru, poljskom redovniku Jaceku Międlaru iz reda lazarista. Bio je usko povezan s političkim pokretom “narodowcy” koji mediji svrstavaju u “ekstremno desne” političke grupacije, zbog koketiranja s antisemitizmom i ekstremnim nacionalizmom, a na kraju je suspendiran. Isti problem imao je nedavno preminuli don Ivan Grubišić, kojega je zbog izbora u Sabor suspendirao splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić oduzevši mu sve svećeničke ingerencije, a koje su mu vraćene nakon povlačenja iz političkog života.

Ili pak primjer nekadašnje redovnice Bernardice Juretić koja je napustila redovničku službu i posvetila se humanitarnom i političkom radu, ali se nakon napuštanja redovničke zajednice više nije predstavljala kao časna sestra.

Teresu Forcades na službenim stranicama HNK, gdje će nastupiti u nedjelju 9. travnja na „Filozofskom teatru“ i dalje nazivaju „ikonom europske ljevice i najradikalnijom časnom sestrom Europe“.

>> 'Zašto otac može odlučiti o doniranju bubrega sinu, a majka u slučaju pobačaja ne može'

>> Časna sestra iz Španjolske poziva na revoluciju

Komentara 11

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
08:14 27.03.2017.

Nitko i ništa.

VE
verica2
08:45 27.03.2017.

Teresa Forcades nije redovnica. Naime, od svoje redovničke uprave dobila dispenzu do 2018. za vrijeme koje nosi civilnu odjeću, a ne redovnički habit i ne može se predstavljati kao članica reda benediktinki.

SO
Somelier
08:53 27.03.2017.

Socijalisti ne vjeruju u Boga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije