Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnatelj kninskog muzeja:

'Zastave s tvrđave kninski su suvenir, darujemo ih i za svatove'

zastava
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
19.11.2014.
u 09:35

Barjak iz Knina nije i ne smije biti simbol HDZ-ove pobjede, to je pogreška Josipe Rimac koja prije zastave nije darovala političarima

Osim što se na kninskoj tvrđavi sa 12-metarskog jarbola vijori hrvatska zastava, nijedna druga činjenica o toj zastavi koja simbolizira hrvatsku pobjedu u Oluji nije bila poznata dok kninska gradonačelnica Josipa Rimac nije tu zastavu darovala Kolindi Grabar Kitarović na HDZ-ovu motivacijskom skupu u Vodicama. Time joj je učinila medvjeđu uslugu jer se Grabar Kitarović danima nakon vodičkog skupa mora opravdavati zašto je primila zastavu koja nema i ne smije imati stranački predznak i ne smije simbolizirati HDZ-ovu pobjedu. Ni u Oluji, a bome ni na Pantovčaku. Nakon što je HDZ uspio izvlačenjem afere Komercijalna banka, za koju prozivaju Ivu Josipovića, po strani staviti aferu NATO Kolinde Grabar Kitarović, zastava je sada zasjenila sve i glavni je hit na društvenim mrežama za “potkopavanje” HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje.

Dobili je i za kanalizaciju

A koja je zapravo priča o zastavi s kninske tvrđave i je li J. Rimac učinila presedan kada ju je odlučila darovati? Na kninskoj se tvrđavi, kojom upravlja Muzej grada Knina, naime, godišnje promijeni najmanje desetak zastava koje jak vjetar vrlo brzo podere i uništi. Te pohabane zastave vraćaju se u Muzej grada Knina, ali ne kao eksponati, nego ih se ondje skladišti jer ih je ravnatelju Zvonimiru Jeliću naprosto žao baciti. Od 1995. godine, kada je nakon oslobađanja cjelokupnog hrvatskog teritorija, osim istočne Slavonije, Franjo Tuđman poljubio zastavu koja je podignuta na kninskoj tvrđavi, Muzej grada Knina promijenio je više od stotinu zastava. Od 2005. do 2013. godine (od 2013. zastave sufinancira Ministarstvo branitelja, ali one koje se stavljaju za obljetnicu Oluje, ne sve koje su kroz godinu potrebne) muzej je za tih više od stotinu zastava potrošio oko 50.000 kuna. Kupovao ih je od URIHO-a, Ustanove za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a Ministarstvo branitelja kupuje ih od VIS-a iz Varaždina. To što je J. Rimac zastavu darovala nije presedan jer rashodovane zastave s tvrđave prepoznate su kao kninski suvenir i bile su darovane i prije.

No presedan je što je J. Rimac to učinila u političke svrhe na predizbornom skupu uz želju da se zastava vijori na Pantovčaku kao simbol pobjede K. Grabar Kitarović i HDZ-a. Dosad zastave, koliko je poznato, nisu stranački svojatane. Gradonačelnica J. Rimac darovala ih je uime grada, primjerice, IPA fondu koji je financirao gradnju kanalizacije u Kninu. No, zastava, rekla je J. Rimac, prati i hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pa je bila i na nedjeljnoj utakmici u Milanu. Jelić kaže da su rashodovane zastave slali i u dijasporu jer su često posjetitelji, primjerice iz Australije, s kninske tvrđave, dok se zastava vijorila na nižem jarbolu, otkidali djeliće i nosili ih preko oceana.

Ispod stola

– Ako mi tko dođe i zatraži rashodovanu zastavu s tvrđave jer mu se ženi sin, darujem mu je – kaže Jelić. Iako je J. Rimac na skupu rekla da je tog jutra zastava skinuta K. Grabar Kitarović u čast, ravnatelj kaže da se slikovito izrazila jer “kako bi bilo da je rekla da je bila u prašini ispod ravnateljeva stola u muzeju”.

>> Kujundžić: Zastava s kninske tvrđave ne pripada nijednom kandidatu

>> Grabar Kitarović: Svatko može primiti zastavu, zašto ne i ja

Komentara 82

RE
retfala
09:52 19.11.2014.

sada je odjednom PARTIJI stalo zbog ove zastave,kakav cinizam...pa oni su do nedavno zbog takve zastave slali ljude na robiju...sada već postaju ljigavi...

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
10:40 19.11.2014.

Svaki građanin Hrvatske ima pravo na tu zastavu, no problem je u tome što neki pojedinci i stranke nisu ludi za njom, pa pokušavaju napraviti problem, a ustvari razgolićavaju sami sebe!

LI
Lisce
10:20 19.11.2014.

Ne vidim u čemu je problem da netko primi Hrvatsku zastavu, posebno ako je taj netko budući hrvatski predsjednik. Režimski mediji svim mogućim sredstvima pokušavaju ponovno omogućiti nehrvatskim faktorima da vladaju Hrvatskom, ali neće vam proći! Hrvatska će dobiti prvu pravu predsjednicu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije