Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispovijest majke

Ratni zločinac živi u Melbourneu, dok majka njegove žrtve čeka pravdu

japranin
Foto: Youtube (screenshot)
1/2
22.07.2014.
u 15:41

Australska televizija objavila je priču o Predragu Japraninu, danas australskom državljaninu koji se nalazi na Interpolovoj tjeralici zbog sumnje za ratne zločine počinjene u Petrinji 1991. godine

Australska ABC televizija objavila je jučer priču o Predragu Japraninu (1972.), rođenom Petrinjcu koji sada ima australsko državljanstvo i živi u Melbourneu od 2000. godine i koji se nalazi na Interpolovoj tjeralici zbog sumnje za ratne zločine počinjene u Petrinji 1991. godine. Iako se Japranin od 2012. godine nalazi na tjeralici Interpola, po nalogu Hrvatske radi suđenja za ratni zločin nad troje hrvatskih civila i iako je te godine lociran u Australiji, Hrvatska još uvijek nije tražila njegovo uhićenje i izručenje. A Japranina bi o smrti svoga sina jako željela pitati Kristina Šiftar, čijeg je, tada 39-godišnjeg sina Marijana, iz obiteljske kuće u Sisačkoj ulici u Petrinji, na tada okupiranom području, 5. studenog 1991. godine odveo upravo Predrag Japranin, zajedno s još jednom nepoznatom muškom osobom.

Na temelju Kristinina svjedočenja, sisački je DORH podignuo optužnicu protiv Japranina 2009., a 2012. je izdan i nalog za njegovo uhićenje. 

Japranin je demantirao australskim medijima svoju umiješanost u ubojstvo tvrdeći kako on nije bio pripadnik vojnih formacija i da s ubojstvima nema nikakve veze. Kao argument je naveo i da nema desnu šaku, koju je kao mladić izgubio u igri s dinamitom. No, demantiraju ga dokumenti koji su pronađeni nakon Oluje u kojima stoji da je imao čin vodnika u zloglasnom 39. Izviđačko-diverzantskom odredu, čiji se članovi sumnjiče za brojne zločine za vrijeme okupacije.

>>Odgođeno izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj!

Komentara 16

MI
mikica
16:07 22.07.2014.

Di je Dokumenta da izvrši pritisak na vladu

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:14 22.07.2014.

Facinantna je nebriga vlasti za hrvatske žrtve. Uglavnom, zločinci (ispričavam se sve su to bili isključivo kuhari) nesmetano žive u Hrvatskoj i rade mahom u državnoj upravi, a što je najgore i u policiji. Žrtve ih svakodnevno sreću, no nikog nije briga da ih se procesuira, još su nagrađeni.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:47 22.07.2014.

Policajcu u Glini koji je ranjen 1991 na smrt krvario, čekali su da dođe Hitna iz Siska, Hitnu nisu pustili jer su rekli da ustaše smiju samo krvariti nad Srpskim tlom! U Lici su u selima koji su Hrvati ostaliostali i nisu se nadali takvom nečemu, nabijali ljude nakuke u štali, rasparali krave i ubacili Hrvate u utorbu krava! Ono što su Srbi radili Hrvatima devedesetih, da se napiše knjiga, nema toga koji bi je pročitao do kraja a ostao normalan! U Hrvatskom selu kod Gline sinu su rekli da ako želi živjeti moraju mu ubiti majku i oca, poslije je kroz šume prošao sve do Kupe i preplivao, kada se vratio 1995, cijelu rodbinu i obitelj je našao pobijenu! Policijsku stanicu u Glini s 24 policajaca Hrvata (od 19-48 godina) su gađali tenkom 1991 s 24 granate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije