Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Rat u koji su se upetljale svjetske i regionalne sile upao u krizu

naslovnica
Foto: VL
19.09.2015.
u 00:18

Irak, Libija, Sirija jesu bili diktatorske države, ali ipak sređene zemlje u kojima je upravo diktatura držala na okupu brojne etničke zajednice i štitila manjine (naročito kršćanske).

Sasvim je jasno da bez “gašenja” požara na izvorištu neće biti zaustavljanja izbjegličkog vala. A da bi se na tom izvorištu, dakle u Siriji, zaustavio rat, glavne bi svjetske i regionalne sile trebale potpuno promijeniti svoju geopolitiku. A to se ne čini baš realnim jer, primjerice, na Putinov poziv da se svi ujedine protiv ISIL-a nisu trznuli ni SAD, ni EU, pa ni Turska i Saudijska Arabija.

Rat u Siriji je, paradoksalno, zapao u jednu vrste krize – to je rat koji ne može tek tako prestati, ne da ga se zaustaviti niti se nazire pobjednik. Iz jednostavnog razloga što su i njegovi uzroci brojni. Prije svega, zapadne zemlje na čelu sa SAD-om rušile su ili su podržale rušenje diktatorskih režima na Bliskom istoku i sjeveru Afrike bez plana B. Irak, Libija, Sirija jesu bili diktatorske države, ali ipak sređene zemlje u kojima je upravo diktatura držala na okupu brojne etničke zajednice i štitila manjine (naročito kršćanske).

Nije se razmišljalo što će biti poslije i tko je ili što alternativa takvim režimima. Jedan od paradoksa jest i da je zapadni svijet pristao na rušenje tih režima, dok je istodobno ostao u savezu s puno gorim diktaturama u tom dijelu svijeta, a predvodi ih Saudijska Arabija, zemlja u kojoj prava manjina, žena i djece ne postoje.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Donosimo detaljno sve oko izbjegličke krize:

Reportažu iz Belog Manastira, odgovore na najčešća pitanja o azilantskom problemu, intervju s europskim povjerenikom Nevenom Mimicom,....

>>Večernjakovi reporteri izvještavaju na najkritičnijim točkama

>>Komentar Igora Tabaka: Nažalost, zbog tajnih saveznika ne vidi se brzi kraj Islamske države

>>Konverzija kredita oslobađa jamce i sudužnike od budućih obveza za tuđa dugovanja?

>>Sinu načelnika PUZ-a nudili posao na fakultetu, a on opet u Remetincu

Foto: VLm

Komentara 14

BA
bakulušić
23:44 18.09.2015.

Svjetske i regionalne sile se nisu upetljale u rat nego su ga izazvale i lagano ga održavaju, malo paleći a malo tobože gaseći. Važno je da traje i da se nastavi događati ovo što se događa. Teret nose drugi a cijenu će plaćati treći. Koji nisu ni luk jeli ni luk mirisali. Izrael je u relativno boljoj situaciji nago u vrijeme kad su Irak, Libija, Egipat, Tunis i Sirija bile stabilne države. Divide et impera! A Njemačka i ostali neka hrane "izbjeglice". I tako, jednim udarcem, dvije muhe. I prilika svima koji su protiv takve politike da - pokažu svoju humanost. Inače će biti izvrgnuti osudi i poruzi.

BC
bura.curba
11:03 19.09.2015.

sva je sreca da izrael nema diktatora inace bi bio bombardiran za demokraciju,kao sto bombardiraju "krscanske" drzave i izrael naravno muslimane,pa kada jedna strana nesto dobije jednog dana,druga strana dobije sledeceg dana, kurdi su jednog dana u teroristickoj listi,drugog danadana su saveznici ...sva sreca sto izrael ne rusi dzamije,ne ubija djecu inace sigurno bi bio izbombardiran, a znamo kako je izrael nastao u palestini "demokratski" do danasnjeg dana.

TO
Toaletni
23:21 18.09.2015.

Očigledno, zbog manjka energenata Njemačka se uplela u krizu u Siriji...da li idejno ili praktično i zbog kojih drugih razloga nije važno,,,izgledno je da su upetljani...vjerojatno je tajnim sporazumima i preko tajnih služaba bilo naputaka da ljudi iz vojske vladajućeg režima dezertiraju uz obećanje dobivanja azila u Njemačkoj i zemljama koje su umoćene u to skupa sa njom...na početku je bilo manje dezerterstva jer je vojska bila močna pa se nije nitko usudio ili je bio brzo uhvaćen i pogubljen, no s vremenom se stvar promijenila...u glavnom....mnogi ovi dezerteri iz sirijske vojske s pravom dolaze u Njemačku jer znaju što im je obećano ako posjeduju dokumente...da se ne gubim u detaljima....očigledno Rusi sve to znaju i čekaju da Njemačka javnost sve to objavi...a Merkelica šuti jer je i ona umočena...a i onih dvadesetak tisuća Kalašnjikova koje je otišlo iz Hrvatske neke druge drži umočene...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije