Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Rast BDP-a: Osjećaju li tvrtke i građani pomake

kolaž
Foto: Pixsell
1/7
29.08.2015.
u 15:12

Rast BDP-a može se protumačiti kao postojanu bazu za optimizam i kao konačni zaokret

Gospodarstvo je od ožujka do lipnja bilo 1,2 posto jače i brže nego u istom razdoblju lani, a takav rast može se protumačiti kao postojanu bazu za optimizam i kao konačni zaokret. Evo što kažu poduzetnici i građani:

Direktor Podravke Zvonimir Mršić:

– Podravka je imala rast prodaje i na domaćem i na inozemnim tržištima. Osjetimo rast kupovne moći domaćih potrošača koji su više kupovali, ali smo orijentirani na izvoz jer vidimo da regija nije dovoljna za organski rast Podravke. Dobar rezultat donekle nam je umanjen zbog deprecijacije valuta zemalja srednje Europe, ali to nas ne obeshrabruje, nego ćemo i dalje alocirati više sredstava za širenje izvoza.

Direktor Lipik Glasa Danijel Zadjelović

U našoj tvrtki još nema povećanja plaća povezanog s rastom BDP-a jer je riječ o prekratkom razdoblju. No sigurno je da mi u posljednjih godinu dana osjećamo rast i veću potražnju za našim proizvodima i moram priznati da je situacija generalno bolja nego što je bila – kaže direktor Lipik Glasa Danijel Zadjelović. U lipičkoj tvornici stakla, specijaliziranoj za proizvodnju vjetrobranskih stakala za automobile, nisu dobili nikakve državne poticaje, ali su im ipak smanjeni razni parafiskalni nameti, poput naknada za šume. Sve je to, kažu, još simbolično, ali ipak ide nabolje. Ističu i kako ove godine imaju desetak posto veći rast prihoda od planiranog i kako će im ova godina biti izuzetno dobra. Stopostotni su izvoznici tako da se u njihovu poslovanju direktno osjeća oporavak gospodarstva u svijetu, osobito EU, jer su njihovi kupci uglavnom proizvođači automobila u EU. – Pozitivni statistički pokazatelji reflektirali su se na našu tvrtku. Mislim da privatni sektor vuče državu iz krize, dok javni sektor i državna poduzeća nisu napravili sve što je potrebno – ističe Zadjelović.

Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch iz Preloga

Ministarstva su počela više pozornosti posvećivati domaćoj proizvodnji, što dovodi i do pojačanog zapošljavanja, a rezultat je rast BDP-a. Naravno, tu je i turizam koji je bilježio odlične rezultate – kaže Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, koja proizvodi vojne kacige, i predsjednik Zajednice proizvođača sredstava posebne namjene pri HGK. – Neke države, kad troše proračunski novac, preferiraju domaće proizvođače jer znaju da time potiču zapošljavanje. Imam osjećaj da i naša država kreće tim putem – ističe Šestan. Dodaje da se rast BDP-a može gledati i kroz prizmu skorih izbora jer država tada obično pušta novac za razne investicije.

Andrijana Krivdić Radočaj, Karlovac, dizajnerica

Brojke možda govore o oporavku, ali građani to još ne osjete. Nikome nisu porasle plaće, ništa nije pojeftinilo, nema novih radnih mjesta. Vjerujem da su to pokazatelji po kojima bismo osjetili da izlazimo iz krize.

Nikolina Brnardić, inženjer strojarstva, Karlovac

Priča se da izlazimo iz krize, ali to građani još ne osjete. No dobro je da se o tome govori, da se stvara pozitivna klima koja će možda privući ulagače. No tek kada budemo imali veće i sigurnije plaće, kada se otvore nova radna mjesta, tada ćemo i mi mali ljudi osjetiti da smo izišli iz krize.

Ivan Mrkonjić, umirovljenik, Osijek

Nije mi jasno od čega BDP raste kada mladi ne rade. U mirovini sam pa pratim sve što se zbiva, ali ne vidim da je ikome u Osijeku bolje. No valjda mi u istočnoj Slavoniji drukčije to doživljavamo. Radio sam 44 godine u zanatskoj školi, a zanate danas nitko ne upisuje. Ako netko i ima novca otvoriti firmu, koga će zaposliti kada nema osposobljenih radnika.

>> Rast treći put zaredom: BDP veći za 1,2 posto

Komentara 31

ŽU
žuti
15:42 29.08.2015.

Ako se dobro sječam tijekom proljeća prošle godine smijenjen je čelni čovjek Državnog zavoda za statistiku, i odmah nam je krenulo?!? Osim toga i pokojni Račan je na isteku svoga mandata kao predsjednik Vlade izjavio da mi živimo puno bolje, ali to još ne osječamo! Zokini kamaradi su imali od koga učiti, kaj ne?

Avatar istovari
istovari
16:19 29.08.2015.

Svaki put kad trčim ili hodam osjećam....pomak!

GA
gasparri
15:47 29.08.2015.

@Regijon, najbogatiji grad u Primorsko-goranskoj županiji je Bakar, tamo je HDZ na vlasti, najbogatiji gradovi u Hrvatskoj se nalaze u Zagrebačkoj županiji, a to su Sveta Nedelja, Zaprešić i Velika Gorica ( VG ima prosječno najviše plaće u Hrvatskoj 6,800 kn.) i tamo je HDZ vlast. Najrazvijeniji grad u HNS-ovoj Međumurskoj županiji je grad Prelog, i tamo je HDZ vlast, najbogatija općina u Dalmaciji je Dugoplje, i tamo je HDZ vlast, najbogatija općina u Slavoniji je Antunovac, i tamo je HDZ vlast, pati regijon, tvoja partija će doživjeti katastrofalan poraz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije