Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SABORNICI

'Za našeg kolegu rekli ste da je srpski Ciganin. Da imate imalo srama, pokrili biste se po glavi'

Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.03.2017.
u 13:28

– Radili ste protiv interesa Hrvatske, uvijek ćete zatajiti Hrvatsku jer vi ste ostaci vremena – rekao je Culej Staziću. Stazić mu je uzvratio da je on govorio o zločinima NDH, a Culej ga optužuje da napada ono što predstavlja Hrvatsku

Ni naizgled bezazlena rasprava o promjeni naziva Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve porjamosa/holokausta u Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/samudaripen, koji se obilježava 2. kolovoza, danas nije mogla proći bez novog sukoba o ustašama i partizanima. 

– Usuglašeno je kako je pojam ''samudaripen'' na romskom jeziku najbližu pojmu genocida, odnosno pojmu koji se može opisati kao stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu. Korištenje točne terminologije jako je bitno s obzirom na specifičan položaj Roma s obzirom na njihovu rasprostranjenost u Europi i u svijetu.

U tom smislu pojam ''samudaripen'' u svim njegovim varijantama razumljiv je Romima diljem svijeta pa je i terminološki i jezično najbolje rješenje – objasnio je zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi promjenu naziva.

Dodaje kako je predloženo i da se u nazivu tog dana koristi riječ genocid umjesto riječi holokaust, s obzirom na to da se holokaust upotrebljava kada je riječ o stradavanju Židova. 

– Ne bih volio da ova rasprava ostane samo na tehničkoj izmjeni naziva. Mislim da se uvijek moramo sjetiti i stvarnih stradanja koje su ljudi pretrpjeli u Drugom svjetskom ratu, a romska zajednica svakako je bila nepoželjna u sklopu nacističkih i fašističkih režima i prostora koje su oni kontrolirali.

Pitanje diskriminacije, kojem je romska zajednica sustavno bila izlagana, treba urediti u Republici Hrvatskoj, riješiti kao i u svakoj pravnoj državi – kazao je SDP-ov Joško Klisović. Replicirao mu je HDZ-ov Stevo Culej koji se osvrnuo na podatak o 17 tisuća žrtava Roma u Jasenovcu.

– Neosporna je činjenica da je Hrvatska u Drugome svjetskome ratu bila na strani kojom se baš i ne bismo trebali ponositi. Ali činjenica je i to da su sve te žrtve u Jasenovcu bile prenapuhane i da bi trebale biti podređene stručnoj analizi povjesničara, a ne potrebitim informacijama o broju ubijenih kojima su se koristili bivši totalitarni sustavi. Podatak prema kojem je ubijeno 17.000 Roma, kada bi ušao u udžbenike hrvatske povijesti, a koje financira naša domovina Hrvatska, bilo bi još jedno pljuvanje Hrvatskoj državi u lice – rekao je Culej, a odgovorio mu je SDP-ov Nenad Stazić objašnjenjem kako se inače ne zna, odnosno kako je nemoguće utvrditi točan broj stradalih Roma u Drugom svjetskom ratu, no da se procjene kreću od 250 do 500 tisuća, pa čak i do milijun. 

– Zašto je tome tako? Tome je tako zbog toga što, primjerice u NDH, kada su dovoženi Romi u koncentracijski logor Jasenovac, nisu popisivani ni imenom, ni prezimenom, ni nacionalnošću, nje bilo navedeno ni odakle dolaze. Jednostavno nisu tretirani kao individue, a to je možda najgori oblik poniženja da te tretiraju kao stoku. Pa se reklo ''došlo je dva stočna vagona Cigana''. Zato je nemoguće utvrditi broj. Koliko je Roma stradalo u NDH – isto imamo aproksimaciju 17 tisuća. Ovo je ujedno odgovor gospodinu Culeju koji je rekao da je pretjeran broj tih žrtava u Jasenovcu. Ne zna se, nemoguće je reći je li pretjeran ili nije pretjeran. Nemoguće je kada se nikakve evidencije nisu vodile – objasnio je Stazić dodavši kako se do stradanja Roma došlo jer su doneseni rasni zakoni koje je potpisao ministar nastave Mile Budak. On, naglašava, danas ima ulice diljem Hrvatske.

– Ako postoji sinonim za laž, svaka laž imala je svoj smisao. Napad na sve ono što predstavlja Hrvatsku. Napad na istinu iz Domovinskog rata koju nam neki i dandanas pokušavaju prekrajati. Milu Budaka proglašavate potpisnikom rasnih zakona, što on nije bio, a ne spominjete njegovu kćer Grozdu koja je bila silovana. Radili ste protiv interesa Hrvatske, uvijek ćete zatajiti Hrvatsku jer vi ste ostaci vremena – rekao je Culej Staziću. Stazić mu je uzvratio da je on govorio o zločinima NDH, a Culej ga optužuje da napada ono što predstavlja Hrvatsku.

– Za mene ustaše ne predstavljaju Hrvatsku, za vas možda predstavljaju. Vi ste izvrijeđali našeg kolegu Kajtazija za kojeg ste rekli da je srpski Ciganin. Da imate imalo srama, pokrili biste se po glavi. Pavelić, Budak sve je to isto. Sve je to ista žgadija – smatra Stazić.

>> 'Srbija je ta koja potencira neko puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj'

>> 'Što je s Blokom 17? Pitajte bivše Jugoslavene, oni se ne mogu dogovoriti'

Komentara 25

AP
apolon
13:46 29.03.2017.

Dakle ako želimo u saboru argumentiranu raspravu baziranu na činjenicama uvedimo političko-alko testove...amen!!!

AP
apolon
13:42 29.03.2017.

Saborski zastupnici trebali bi biti političko pismeni no neki očito to nisu, dok bi za druge koji padaju i sa bicikla trebalo uvesti alko-testove! uvesti alko-testove!

Avatar TAJSAM
TAJSAM
14:30 29.03.2017.

Kad če već jednom drugovi prestati o govoru milijun žrtava NDH. Kad če drugovi jednom shvatiti da su u Hrvatskom Saboru te ili da poštuju Hrvatsku i Hrvate ili da nestanu iz političkog života i bave se poljoprivredom a borbu za bolju Hrvatsku nek prepuste samo Hrvatima i onima koji poštivaju zastavu i Hravtsku zemlju u kojoj žive. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije