Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči glasovanja o opozivu

Stručnjakinja za ustavno pravo u 6 točaka: Ovo nas čeka nakon pada Vlade

Sanja Barić
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/5
16.06.2016.
u 09:22

Komentar je napisan jučer uoči danas najavljene sjednice Sabora na kojoj bi se trebalo glasati o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću

Predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić jučer je na Facebooku komentirala rasplet događaja koji građani dulje vrijeme iščekuju, uoči danas najavljene sjednice Sabora na kojoj bi se trebalo glasati o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Prof. dr. sc. Sanja Barić tako navodi 6 točaka tumačenja Ustava:

"1. Ako "padne" Vlada (bude izglasano nepovjerenje premijeru Oreškoviću ili ako sam da ostavku), Ustav daje 30 dana za pokušaj stvaranja nove Vlade (kolokvijalno "preslagivanje").

2. Radi se o 30 dana UKUPNO, a ne nekih 30 za mandatara pa 30 za glasanje itd. Ova procedura nije ekvivalentna proceduri neposredno iza parlamentarnih izbora. Samo 30 dana za pronalaženje novog mandatara, sastavljanje Vlade i izglasavanje povjerenja. Najviše 30 dana za sve to.

3. Predsjednica je ta koja daje mandat za tog eventualnog novog mandatara i to samo ako ima dokaz da netko uživa povjerenje većine tj. 76. Tu su relevantni potpisi isto kao i nakon parlamentarnih izbora.

4. Ako nema 76 potpisa ili ima, ali se ne izglasa Vlada u tih 30 dana, PRH dobiva obavijest od predsjednika Hrvatskog sabora da nisu uspjeli, pa raspušta HS i raspisuje izbore (najranije za 30 dana, najkasnije za 60 dana). 

5. Mogu se i sami raspustiti prije proteka roka od 30 dana, ako za to postoji potpora 76. Ako se sami raspuste, opet PRH raspisuje nove izbore (najranije za 30 dana, najkasnije za 60 dana).

6. Ako ne uspije "preslagivanje" ("padne" Vlada, a nema nove Vlade), pa se mora ići na nove izbore, u periodu od "pada" Vlade do izglasavanja povjerenja novoj Vladi nakon izbora, poslove obavlja Oreškovićeva Vlada sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti (tzv. tehnička vlada).!

 

>> Tjedan velikih odluka može, ali i ne mora donijeti kraj ovog kaosa

>> Nova Vlada dovršit će obračun na desnici

Komentara 14

DU
Deleted user
10:04 16.06.2016.

Svaka čast poštovanoj profesorici, a ali pravi ustavni stručnjaci su u Ustavnom sudu. Pogotovo oni koji su radili u SNO Novi Zagreb, tražili proviziju po Austriji i slični njima.

OD
oltar domovine
09:58 16.06.2016.

I sad idemo na odmor na more kad se vratimo do bozica budemo vladu sastavili i onda slavlje za bozic..tako da 2016 god..budemo slusali citali ovaj cirkus od hdz-a sdp-a i ostalih ...

KA
KaNiDora
15:00 16.06.2016.

Ako je ona stručnjakinja ja sam onda papa Franjo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije