Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klicino ubojstvo

Postoji li opasnost od rata klanova? Ostojić: Uvijek treba biti pripremljen za takve vrste događaja

ubojstvo, sesvete, vinko žuljević klica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/15
05.05.2015.
u 19:59

Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sustav funkcionira, kako policija, tako i sigurnosne službe, rekao je Ostojić

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Dnevnik Nove TV komentirao je likvidaciju Vinka Žuljevića Klice, koji je ubijen prije dva dana nasred ceste u zagrebačkim Sesvetama. Ostojić je u intervjuu rekao kako je Hrvatska sigurna zemlja, u kojoj sustav funkcionira.

Kako možemo spriječiti događaje poput ubojstva Vinka Žuljevića Klice koje se dogodilo u nedjelju i može li ovaj slučaj eskalirati?

Svaka zemlja može biti izložena, pa tako i Hrvatska, situacijama kao što je takvo ubojstvo. Mi smo, srećom, zemlja koja je u prošloj godini zabilježila najmanji broj ubojstava u povijesti, njih 35 što je, kada usporedite s godinama kad sam bio ravnatelj policije – 101 ubojstvo, tri puta manje. Međutim, subjektivni osjećaj sigurnosti kod građana vam ovisi i o ovakvim događajima i nemilim scenama koje su se dogodile u Sesvetama. Ja vjerujem da policija radi sve sa svoje strane koliko god to može, u suradnji s USKOK-om, da riješi taj slučaj i to je najbolji način sprječavanja eventualnih novih događaja.

Postoji li opasnost od eskalacije nasilja? Svi se boje da će doći do rata klanova, da tako kažem?

U zadnjih pet godina takvih događaja nije bilo. Ja ne želim prejudicirati, uvijek treba biti pripremljen za takve vrsta događaja. Ali ponavljam, Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sustav funkcionira, kako policija, tako i sigurnosne službe.

Jesu li sigurnosne službe mogle predvidjeti ovako nešto?

Vrlo teško u situaciji da neka skupina, a za sada možemo samo nagađati tko je to napravio, može prevenirati ubojstvo osobe koja je jednako tako dio organiziranog kriminala. Prema tome, mislim da je puno važnije riješiti slučaj, nego nagađati o tome tko je sve eventualno mogao znati.

Mnogo se razgovaralo i o terorizmu – koji su osnovni zaključci?

Hrvatska je podigla stupanj pripravnosti. To su već treće mjere otkad se dogodio teroristički napad u Parizu. Naime, putovi balkanske rute krijumčarenja oružja i svega onoga što služi terorizmu, ali jednako tako i aktivnosti skupina organiziranog kriminala jesu tema o kojoj želimo razgovarati jer želimo pomoći našim susjedima u uspješnosti te borbe. S obzirom na to da su bili čelnici Interpola i Europola zajedno s nama, jačanje Europola i njegovih kapaciteta, kao i Frontexa, sigurno će pridonijeti upravo borbi protiv terorizma.

Komentara 7

NO
novalastavica
20:53 05.05.2015.

A sto je sa casnikom za vezu koji je nestao bez traga. Udba obicno sve dozna a sada suti...

Avatar R & I
R & I
20:51 05.05.2015.

Sve ovi klanovi su pod zastitiom policije i politicara. Policija kao ne zna nista, a mafijasi istu policiju drze na platnom spisku.

Avatar mili99
mili99
20:43 05.05.2015.

Ostojiću pitaj ljudi koji su kraj svoje kuće čuli to ubojstvo i vidjeli te scene da li je za njih Hrvatska sigurna u ovom trenutku. Bolje se daj u rad, a ne u uobičajne floskule!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije