Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HVIDRA TOPUSKO

'Ranjena su 23 branitelja, ali crte obrane su ostale nepomaknute'

Topusko
Foto: Tadija Odić
1/3
31.08.2014.
u 11:35

Svoj dan Hvidra Topusko slavi kao sjećanje na 29. i 30 kolovoza 1991. godine i najteže borbe prsa u prsa s višestruko nadmoćnijim i bolje naoružanim srbočetničkim postrojbama

Dan Hvidre Topusko obilježen je svečanim mimohodom, polaganjem vijenaca na grob Vlade Maričkovića ratnog zapovjednika i prvog predsjednika Hvidre, na mjestima pogibije branitelja, pred Središnjim križem ispred zgrade Općine i druženjem branitelja iz Topuskog i u pomoć pristiglih dragovoljaca iz Duge Rese, Karlovca,Rijeke i Zagreba te liječnika i djelatnika ratne bolnice.

Svoj dan Hvidra Topusko slavi kao sjećanje na 29. i 30 kolovoza 1991. godine i najteže borbe prsa u prsa s višestruko nadmoćnijim i bolje naoružanim srbočetničkim postrojbama u kojima su obranili svoje mjesto.

Pripreme za obranu Topuskog i par okolnih sela sa hrvatskim življem započeli smo 26. 6. 1991.godine, nakon napada pobunjenih Srba na Policijsku postaju u susjednoj Glini.

Prvi napad srbočetnici su izveli 15. srpnja iz pravca Petrove gore. Najžešći napad bio je 29. i 30 kolovoza. Ranjena su 23 branitelja ali crte obrane su ostale nepomaknute. Puno života spasili su liječnici naše ratne bolnice.U rujnu smo ostali u okruženju. Krizni stožer je 13.rujna naredio povlačenje cestom spasa prema Viduševcu i preko Kupe do Zagreba. Desetak staraca koji su odbili povlačenje, pobunjeni Srbi su pobili i masakrirali u njihovim domovima.

Za djecu iz Topuskog smo organizirali školu na Lošinju. Odrasli Topličani su ostali, na Banovini, na ratištu do Oluje. Po oslobođenju u Topusko se vratilo se 90 posto stanovništva, rekao je Miroslav Abramović, tajnik Hvidre.

Foto: Tadija Odić

U Topuskom je utemeljena prva ratna bolnica u Domovinskom ratu. Prije pet godina umrli,neprežaljeni, primarijus Nino Šikić kirurg iz Karlovca organizirao je bolnicu koja je u improviziranim uvjetima za mjesec i pol dana rada zbrinula 448 bolesnika i ranjenih branitelja.

- Odavde je organiziran i prvi helikopterski transport ranjenika iz okruženja u domovinskom ratu. Liječnici i djelatnici ratne bolnice su koncem kolovoza 1991.godine odbili ponuđenu evakuaciju i ostali smo sa braniteljima do kraja i zajedničkog povlačenja - podsjetio je prof. dr. Josip Žunić.

Zahvalu braniteljima i obećanje podrške u radnju njihovih udruga izrekli su Željko Kardaš u ime županije Sisačko-moslavačke i Vlado Muža predsjednik Općine Topusko.

>>'Domovinski rat - laži i istine': Ante Marković je predlagao da se uhite Tuđman i Milošević

Komentara 9

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
13:45 31.08.2014.

Vječna zahvalnost svim hrvatskim ratnicima.

Avatar HRB
HRB
11:45 31.08.2014.

Hrvati su junački narod. Čestitam junacima Topuskog.

Avatar oneworld
oneworld
16:27 31.08.2014.

Hrabra Hrvatski vojnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije