Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sakralni objekti

Rajski interijer kninske crkve za tisuću ljudi

25.04.2015.
u 14:45

Od klupa do rasvjete, sve su izradili hrvatski proizvođači

Radovi na uređenju nove župne crkve Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu još traju, a Večernji list dobio je rijetku priliku zaviriti u unutrašnjost zdanja za koje je kamen temeljac postavljen još 2011. godine. Svečano otvaranje održat će se ovoga ljeta, na 20. obljetnicu Oluje, a dolazak su najavile najviše delegacije i uglednici.

Uređenje modernog i elegantnog interijera potpisuje naš vrhunski arhitekt Ante Vrban, koji posljednjih godina radi uglavnom za strane klijente i koji je zbog tog projekta na nekoliko mjeseci, kaže, odlučio pauzirati od svih ostalih poslova. Poziv za suradnju uputili su mu kninska gradonačelnica Josipa Rimac i ekonom franjevačke crkve Josip Gotovac.

– Upalili su mi se domoljubni senzori i vratio sam se kući kako bih na taj način dao doprinos svojoj zemlji – ističe Vrban koji je po prvi put osmišljavao objekt sakralnog tipa.

– Bilo je jako zanimljivo istražiti i ispoštovati liturgijska pravila. Htio sam da projekt bude bezvremenski, da to bude jedna topla crkva, za razliku od svih novih koje su hladne. Da bude neutralna i da onaj tko uđe dobije dojam blagostanja.

Crkva obiluje materijalima koje Vrban i inače najviše voli koristiti – pod je od keramike, klupe su od ariša lakiranog u visoki sjaj, a mnogo stakla stvara mističnu atmosferu. Cjelokupan dojam zaokružuju skulpturalni stupovi.

– Htio sam interijer crkve stvoriti kao rajsku atmosferu, ali i da bude blizak s Kninom. Tako je izgled stupova inspiriran slapom Krčićem, a kapitel je asocijacija na krunu kralja Zvonimira. Oboje je simbol grada – objašnjava Vrban i dodaje da je sve izrađeno u Hrvatskoj te da je sa svojim izvođačima dogovorio niz donacija u obliku korištenih materijala i opreme.

Vrijednost je projekta oko 40 milijuna kuna, od čega je Vlada odobrila 9,8 milijuna. Glavna crkvena dvorana površine je 781 m², a u njoj će 5. kolovoza, kad će biti svečano otvaranje, misu kardinala Josipa Bozanića moći pratiti oko 1000 ljudi.

>> Pogledajte gradnju jedne od najvećih crkava u Hrvatskoj!

>> Pogledajte: U hotelu s četiri zvjezdice doručak na krovu

Komentara 39

UI
Uvijek_iskreno
11:19 26.04.2015.

Prekrasno zdanje, svaka cast!

PA
partizancina
15:21 25.04.2015.

veliki dio poucnih komentara se stravicnom brzinom briiissse... ostaje dio patriotskih dobronamjernih jugoslovenskih komentara...ma zivilo nekadasnje bratstvo i jedinstvo

PO
povijest195
11:28 26.04.2015.

A ne smeta vam osnivanje antifasistickih liga koje financiramo mi, porezni obveznici, da bi se provodila partiznanska ideologija????!!!! Hvala Bogu na ovom projektu!!!!! zelite unisiti nacionalnu drzavu, vjeru i relgiji! Srca ce nam ostat uvijek citava, partizani, doc ce vam kraj!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije