Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon požara

Rafinerija nafte Rijeka početkom rujna ponovo kreće u proizvodnju

Ina,Rijeka
Goran Kovačić/Pixsell
28.08.2014.
u 17:08

Šteta uzrokovana požarom procjenjuje se na 750 tisuća kuna

Nakon požara koji se 17. kolovoza 2014. dogodio na Postrojenju atmosferske destilacije i posljedične obustave rada, Rafinerija nafte Rijeka započinje s proizvodnjom početkom rujna.

Iz kompanije su priopćili da su rezultati očevida potvrdili kako je uzrok požara propuštanje atmosferskog ostatka na drenažnom čepu kućišta jedne od pumpi  nakon čega je uslijedilo samozapaljenje atmosferskog ostatka. Uzrok popuštanja čepa je oštećenje navoja na kućištu, najvjerojatnije uzrokovano korozijom. Pri redovitom održavanju pumpe, kojeg je dio obavljen u kolovozu ove godine, nisu zabilježena bilo kakva odstupanja stanja opreme koje bi ukazivala na potencijalnu  opasnost. Šteta uzrokovana požarom procjenjuje se na 750 tisuća kuna.

- Sukladno analizi Inspekcije zaštite okoliša, a koja je izvršena 18. kolovoza,  vidljivo je da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za jedan mjereni parametar. Kao posljedica požara, došlo je do neznatnog onečišćenja tla oko sustava zahvaćenog  vatrom, a koje je prikupljeno i zbrinuto putem ovlaštene tvrtke za zbrinjavanje otpada, o čemu je također obaviještena Inspekcija zaštite okoliša. Obzirom kako se svaki procesni incident analizira s ciljem daljnjih poboljšanja sustava i sigurnosti, Rafinerija nafte Rijeka usvojila je nakon analize požara mjere za poboljšanje kao što su unaprjeđenje zaštite od korozije, unaprjeđenje programa ispitivanja ispravnosti pumpi i dodatno unapređenje suradnje s Javnom vatrogasnom postrojbom Primorsko goranske Županije - pojašnjavaju iz Rafijerije te podsjećaju da je navedeni požar ugašen u najkraćem roku te da opskrba tržišta Ininim gorivima ni na koji način nije bila ugrožena incidentom.

>>Buknuo požar u Ininu postrojenju pokraj Rijeke, ozlijeđena 2 vatrogasca

>>Zaposlenici u strahu nakon incidenta: Ovo je prilika za MOL da zatvori Rafineriju Sisak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije