Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRUŠENA WEB STRANICA

Razdor u Radničkoj fronti: Dio članova objavio raspad stranke, Kapović: To je laž, hakirali su e-mail

Radnička fronta
Foto: Borna Filic/PIXSELL
03.10.2015.
u 09:25

Priopćenje potpisuje četiri od 13 članova Koordinacijskog odbora

Osnivači, članovi Koordinacijskog odbora i aktivni članovi priopćili su danas da Radnička fronta više postoji. Priopćenje potpisuju Željko Budić, Karlo Jurak, Kristijan Ružman i Zlatan Topalović. Inače, riječ je četiri od ukupno 13 članova Koordinacijskog odbora- Priopćenje prenosimo u dijelovima:

"Slabljena višemjesečnim pokušajima gušenja unutarpartijske demokracije i opstrukcijom rada temeljnih i legitimno izabranih partijskih tijela, u konačnici je uništena rascjepom nastalim uslijed pokušaja čistke, odnosno kolektivnog izbacivanja svih onih članova koji su se suprotstavljali takvim tendencijama. Ovaj pokušaj puča i čistke nije uspio, a kao njegova posljedica zbio se potpuni rascjep i Radnička fronta je njime prestala postojati. Kao razlog izbacivanja nepoćudnih naveden je "ozbiljan ideološko-koncepcijski sukob u kojem postoje dvije 'frakcije'".

No iza onoga što se predstavljalo i potenciralo kao frakcijski sukob zapravo se krio pokušaj klike, predvođene Matom Kapovićem, da zbog želje za neograničenom vlašću u RF-u napravi puč i izbaci sve neistomišljenike.

Podsjetimo, Radnička fronta osnovana je kao široka lijeva fronta otvorena za sve one koji su protiv kapitalističkog sistema i koji se žele boriti za radnička prava. Temeljni dogovor prilikom osnivanja bio je: poštivanje teorijsko-ideoloških razlika svih članova, što je značilo da su sve antikapitalističke i radničke struje dobrodošle sve dok djeluju u skladu s programskim principima. No već prilikom donošenja osnovnih partijskih dokumenata, a intenzivno u posljednjih pola godine, Mate Kapović i nekolicina članova djeluju izrazito protuprogramski, namjerno kršeći programske principe RF-a te vršeći političko i verbalno nasilje nad neistomišljenicima.

To nasilje je kulminiralo nedavnim događajima kad je zatraženo izbacivanje gotovo trećine članstva iz RF-a samo zato što se navodno ne slažu s direktnom demokracijom kao oblikom njegova ustroja, a zapravo s labavom i neuređenom organizacijom koja pod egidom horizontalizma pogoduje neformalnim, zakulisnim i nikom odgovornim vođama, odnosno Mati Kapoviću koji je pod krinkom direktne demokracije uporno pokušavao ostvariti punu vlast i kontrolu nad RF-om. Ideja direktne demokracije tako se preokrenula u svoju suprotnost zahvaljujući nepostojanju mehanizma kontrole, odgovornosti i jasno definiranih pravila te zaduženja.

Posebno je problematično to što su malobrojni pokretači inicijative za kolektivno izbacivanje nepoćudnih potpuno arbitrarno sastavili dvije liste, jednu na koju su uvršteni oni koji su navodno "za samoupravnu partiju" i drugu na kojoj su oni navodno "protiv samoupravne partije" koje treba isključiti. Liste su sastavljene uz obrazloženje da "nažalost, skupa više ne možemo", bez mogućnosti da se brane.

Naime, pokretači te inicijative jasno su naglasili da će "zadržati svoje pravo da odluče tko će biti na kojoj listi, pa neće biti moguće da netko za koga se zna da se protivi samoupravnoj partiji odjednom sjeti da on ipak nije protiv toga". Osim što se ovime očigledno krši pravo na teorijsko-ideološke razlike upisano u programske dokumente, ukida pravo na drugačije mišljenje i guši unutarpartijska demokracija, tvrdnje da netko zna tko treba biti na kojoj listi, neovisno o njegovom stavu i glasanju, neodoljivo podsjećaju na instrumentarij identitetskih politika i liste koje su se sastavljale devedesetih. Dakle nije riječ o razlazu, kako su to nevino tumačili, nego o izbacivanju uz samovoljno etiketiranje članstva "tko je na kojoj strani".

Prozvani Mate Kapović odbacuje sve navode i kaže da se Radnička fronta nije raspustila.  

–U "priopćenju" nema niti jedne točne informacije, Radnička fronta i dalje postoji i normalno funkcionira, osim što nam je privremeno hakiran web sajt i što nam je nakratko bio hakiran e-mail", rekao je Mate Kapović.

Komentara 25

PR
prasoje
10:23 03.10.2015.

koji su ovo debili ?

DU
Deleted user
10:24 03.10.2015.

Radnička fronta s članstvom koje se u životu nije pošteno oznojilo radom? Malo visiš na proračunu, tu i tamo neki maloumnik uplati neku donacijicu, i tak' se gura pomalo. A činjenica jest, otkako je Soros prestao izdašno podmazivati opskurne udruge neprijateljskog karaktera, sve je teže živjeti, pa su i "ideološke" podjele veće. FY!

DU
Deleted user
10:09 03.10.2015.

Raskola nije bilo kada su svi vršili veliku nuždu na Bleiburg. Veliki ignore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije