Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETKAMPANJA

Radnici: Rudu za predsjednika!

Ivan Rude
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
18.10.2014.
u 20:00

Radnički heroj od propasti je spašavao Nautu Lamjanu, Imunološki zavod...

Usiljenu pretkampanju za predsjedničke izbore mogao bi oživjeti svojevrsni radnički heroj Ivan Rude, odvjetnik i stečajni upravitelj.

Radnici brodogradilišta Nauta Lamjana, Autotransporta Šibenik i Imunološkog zavoda, njih nekoliko stotina, pozvali su Rudu da se kandidira za predsjednika Republike. Rude je sva tri poduzeća spašavao od propasti, a još se pamte prizori kada je smijenjen iz Naute Lamjane i kada su radnici vikali “Vratite nam Rudu!”. Brodogradilište je Rudinim dolaskom stalo na noge, a nakon njegove smjene – ponovno je na koljenima. Rude je odvjetnik iz Šibenika, a osim radnika podržavaju ga i intelektualci i znanstvenici poput Srećka Sladoljeva iz Imunološkog zavoda te Hrvoja Mazije.

– Prvi put u povijesti radnici iniciraju kandidaturu čovjeka koji je dostojan da bude predsjednik – rekao je Đuro Lubura uime te radničke inicijative. Srećko Sladoljev, koordinator inicijative, pročitao je pismo jednog radnika Naute Lamjane koji je napisao “...ako je država pred stečajem, onda nitko nije bolji od Rude”. U akciji kandidiranja Rude podbacile su sindikalne središnjice jer se Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata, požalio da nitko od šefova tih središnjica nije podržao ovu inicijativu. Naglasio je da među stranačkim kandidatima za predsjednika jedino Rude može ostati potpuno neovisan jer se u slučaju Ive Josipovića pokazalo da kao predsjednik nije htio protiv SDP-a, stranke kojoj je pripadao.

– To je pokazao time što u pet godina mandata nije sazvao sjednicu Vlade o očajnom gospodarskom stanju – rekao je Matijašević.

Da Rudina kandidatura, prihvati li je naposljetku, ne mora biti osuđena na propast u srazu s kandidatima iza kojih stoje stranačke vojske i stranački novac, svjedoči to što je u to vrijeme potpuno anonimni Boris Mikšić iz drugog kruga predsjedničkih izbora 2005. godine zamalo izgurao Jadranku Kosor.

>> Uputili poziv Ivanu Rudi za predsjedničku kandidaturu

>> Ivan Rude: Boljeg sutra nema bez promjene odnosa prema radniku

Komentara 8

NE
Neposluh
20:27 18.10.2014.

Treba nam ovakav predsjednik. Uz svoj narod a ne kontra naroda kao zadnja dva što smo "birali". Sposoban i neovisan o političkim klikama što nas upropastiše.

MI
miso
22:02 18.10.2014.

Hrvatska je stvarno u jako teškoj situaciji. Čini se da bi drugačiji čovjek od ustaljenih profila (Tuđman, Mesić, Josipović) mogao stvar popraviti. Svi dosadašnji dali su rezultat - gospođa Kolinda ne bi održala ni dosadašnju lošu razinu - dolazi s potporom stranke koja je najduže upropaštavala zemlju ( a i osuđena je za kriminal). Ivan Rude mogao bi biti povoljan izbor.

SA
santos008
21:22 18.10.2014.

Svaka cast covjeku ,ali mi se cini da je ovakav prjedlog u cilju razvodnjavanja glasova na ''desnici''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije