Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED PRED VLADOM

Radnici Imunološkog ne žele ni Visia Croaticu

Imunološki zavod
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
22.05.2015.
u 09:54

Naš sugovornik iz Vlade kaže kako je očito da zaposlenici ne žele nijednog vlasnika te da se opet očekuje pomoć države

– Novac i vraćanje dozvola za proizvodnju koje samo izgubili omogućila bi nam ponovni start i poslovanje iz kojeg bismo se mogli financirati. A ne vjerujem da država nema novca – kaže sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec. Radnici su jučer prosvjedovali pred Vladom protiveći se bilo kakvoj privatizaciji i tražeći da Imunološki ostane u rukama države.

– No, bez obzira na želju radnika, poštovat ćemo odluku Vlade – ističe L. Jagarinec.  

Naš sugovornik iz Vlade kaže kako je očito da zaposlenici ne žele nijednog vlasnika te da se opet očekuje pomoć države. Dodaje da to nije jedini slučaj, ali to više ne može biti praksa. Imunološki zavod zbog kredita je založio svu imovinu i bez dodatnog novca teško se može izvući, kaže naš sugovornik, pa bi, ne prihvati li se ulagač, rješenje moglo biti samo stečaj.

I jedan od osnivača Visia Croatice Đuro Lubura čudi se što radnici Imunološkog zavoda i dalje za vlasnika žele državu, koju su optuživali da ih neulaganjem i nebrigom već dvadeset godina uništila. Jagarinec, pak, tvrdi da je to zato što su prije imali nesposobne uprave, a sadašnja na čelu s Marijem Meštrovićem iz Ministarstva gospodarstva vrlo je učinkovita.

Iako je novi vlasnik Imunološkog trebao biti potvrđen na jučerašnjoj sjednici Vlade, to se nije dogodilo. Zbog zahtjeva DORH-a, Visia Croatica treba do sutra predati dodatna objašnjenja vezana uz odnos Visia Croatice komanditnog društva i d.o.o. te objašnjenje vezano uz zaštitu ulagača. Lubura potvrđuje da je to spremno te da je i njima u interesu da sve bude transparentno. HALMED bi u kontrolu Imunološkog trebao doći 8. lipnja, a tada će se i znati hoće li biti vraćene dozvole za krvne pripravke i bakterijska cjepiva, bez čije proizvodnje Imunološki ne može opstati.  

>> Visia Croatica preuzima Imunološki zavod

>> Za Imunološki osigurano 8 milijuna kuna

Komentara 16

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:56 22.05.2015.

Da imamo normalnu Vladu do te situacije uopće ne bi ni došlo...

DU
Deleted user
10:08 22.05.2015.

Da uspije ova priča sa Imunološkim ispao bi (za'' političare'') kao ružan predložak za daljnje privatizacije u Hrvatskoj (autoceste, vode, šume itd... gdje bi konačno građani postali vlasnici Hrvatske imovine, ovako smo svjedoci dosadašnje kriminalne privatizacije.

Avatar comparator
comparator
11:21 22.05.2015.

Koliko kužim oni bi isključivo ostali u zagrljaju države . U tom slučaju bi to mogla biti dogovorena orkestrirana galama kojom bi se u dogovoru s komunističkom vladom osiguralo vračanje tog dijela bivšeg zdravstvenog sustava u krilo koje garantira nesmetanoo manipuliranje sredstvima i ljudima . Nije mi jasno kojim pravom netko zahtjeva zaštitu države i ne vjeruje u svoje sposobnosti organizacije proizvodnje i plasiranja proizvoda. Ovo je za mene borba za monopol na području koji su i prije pokrivali bez želje za preuzimanja rizika. Blago onima koji se ukotve u državni sektor i lijepo muzu ostatak države tj nas koji dotiramo njihovo loše poslovanje koje ih je i dovelo u tu situaciju. Moramo se odlučiti želimo li tržišnu utakmicu ili ne. Taj dogovor moraju prije svega usvojiti bar parlamentarne stranke i sindikati a ako treba i više od toga onda treba provesti referendum o zaštiti onih krucijalnih resursa i grana privrede koje čemo izdvojiti i braniti kao primarne .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije