Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Radnici i radnice Metalinga od danas u štrajku

Metaling štrajk
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
10.08.2015.
u 15:20

- Tvrtka može poslovati samo trebamo pravu upravu i direktora koji će to osigurati, rekao je Tihomir Sović.

142 radnika i radnice Metalinga d.o.o. Sisak od danas su u štrajku.

- U štrajku ćemo biti sve dok nam se ne isplate dvije zaostale plaće za veljaču i ožujak ove godine te dok se ne ispoštuje kolektivni ugovor. Radnici konstantno rade, posla ima, odradili smo sve ugovore što smo trebali, a isplate zaostalih plaća, unatoč obećanjima uprave, nema, rekao nam je sindikalni povjerenik u tvrtki Tihomir Sović.

On ističe kako je Metaling cijelu prošlu i ovu godinu imao posla, radili su i još rade na novom aerodromu, na gradnji bioelektrane u Babinoj Gredi, no da radnici unatoč tome ne dobivaju zarađeno.

- Radnicima se uredno na listama obračunavaju obustave za kredite i isplaćuje umanjena plaća, a ispada da se ti iznosi ne uplaćuju bankama. Tako da nas je sve više u blokadi računa i pod ovrhama jer smo mislili da se taj novac uistinu uplati za naše rate kredita, a onda se samo probudimo pod ovrhom, kazuje nam jedan od radnika.

Radnici ukazuju kako su problemi, u jednoj od rijetkih stabilnih tvrtki proisteklih iz nekadašnje Željezare Sisak, počeli s dolaskom nove uprave prije nekoliko godina. Otprilike tada se osniva i tvrtka kćer „Metaling inženjering“, koja počinje preuzimati poslove, a Metaling se pojavljuje kao podizvođač. Prošle godine ta je tvrtka imala 11 milijuna kuna prometa, a 2013. 20 milijuna uz dobit, no to nije spriječilo da završi u ožujku u blokadi računa gdje je i danas.

I Metaling je u ožujku završio u blokadi, te je pokrenuo predstečajnu nagodbu uz prijavu dugova od 22 milijuna kuna uz 17,4 milijuna kuna ugovorenih poslova te još 52 milijuna pred ugovaranjem. Ubrzo je račun, u sklopu postupka, FINA deblokirala, a u predstečajnom postupku je prvo ročište sazvano za 25. kolovoz. Metaling je poznata tvrtka u izradi metalnih konstrukcija, a radili su na brojnim dvoranama i halama. 

- Tvrtka može poslovati samo trebamo pravu upravu i direktora koji će to osigurati, rekao je Tihomir Sović.

Kao jedan od razloga što nema isplate zaostalih plaća radnicima je naveden dug Grada Siska, tj. Gradskih tržnica za radove natkrivanja novog dijela tržnice. No, od tamo kazuju da to nije točno.

- Mi smo ugovorili radove s Metaling inženjeringom, a ne Metalingom. Metaling je bio jedan od podizvođača i njima su isplaćeni svi novci kao i drugim podizvođačima jer je ugovorom predviđeno da se novac direktno uplaćuje podizvođačima. Glede obveza Metaling inženjeringa mi smo zadržali 10 posto iznosa od ugovorenih 1,7 milijuna kuna, jer ta tvrtka nije mogla osigurati bankovno jamstvo za garancijski rok radova koji je 60 mjeseci. Sve ostalo je isplaćeno, rekla je direktorica Gradskih tržnica Adelina Ivković.

Do direktora Metalinga Davorina Živkovića nismo mogli doći za komentar štrajka. 

>> Radnici sisačkog Metalinga obustavili rad zbog neisplate plaća

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
06:50 11.08.2015.

Radnici i radnice Metalinga od danas svoji na svome u svom štrajku...

KO
kozaribok1
08:49 11.08.2015.

i tko im sta moze......klasicna hrvatska prica. a vlada sjedi i ne zanma ih nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije