Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radimir Čačić

Imam dokaze o muljažama zbog kojih poskupljuje struja

Radimir Čačić
Foto: Video Screenshot
1/4
29.09.2016.
u 12:05

S prvim danom sljedeće godine povećava se naknada za obnovljive izvore energije koju građani plaćaju na računima za struju kod svih opskrbljivača

U tijeku je konferencija za novinare na kojoj Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti govori kako spriječiti poskupljenje struje za 12 posto. Kazao je tako da posjeduje dokaze o "muljažama zbog kojih poskupljuje struja".

- Država ne može reći što će se dogoditi. Mi govorimo ovdje o 12%. To je ozbiljan udar, i što je najtragičnije potpuno nepotreban udar, kad nema drugih rješenja, onda se moraju povući radikalni potezi - kaže Radimir Čačić, a kako prenosi 24 sata.

- Država je zakazala. Istovremene najave koje čujemo da će pojedina stranka nas zaštititi i spriječiti, ne treba ni komentirati. Radi se o tome što država treba napraviti. Radikalno poskupljenje struje HEP-a jer se nisu plaćali dobavljači 2012. godine je izazvalo ogromne potpore, s razlogom jer takav udar na standard. Tad je HEP kao sustav stabiliziran. Posljedica ključnih parametara - kiša. Još uvijek ovisimo o njoj, došlo je do niza dobrih godina. I postojalo je nekoliko mogućnosti, pod a da se cijena smanji, pod b da se iznos upotrijebi u investicije da prestanemo ovisiti o kiši, te pod c naravno, da se novac uzme i da se nesposobna i skupa država financira posrednim porezom, povlačenjem dobiti u budžet - poručuje Čačić.

'Prošla Vlada krpala budžet kroz porast profita'

- Nažalost, prošla vlada je učinila upravo to, povlačila je novac i nije se investiralo. Krpali su budžet kroz taj porast. Danas govorimo o novim poskupljenjima bez obzira što HEP i dalje ima visoke profite. Rješenja se traže u tome da ili to HEP plati, kroz određenu akrobatiku unutar samog HEP-a pa neće građani. Ali, to je apsolutna laž, HEP je 100% državna firma i činjenica da će se 1,8 milijardi kuna odlijevati godišnje u privatne džepove privatnih kompanija... - dodaje Čačić.

- Poznajem tu problematiku. I mogu reći što se tu dešavalo i što su rješenja. Vidimo prozivanja Panenića-Horvat-Vrdoljak i tu se krećemo ukrug. Horvat sa tim svim nema ništa. On je bio službenik. Nije bio ministar, ni zamjenik ministra. Bio je šef uprave koja se bavila strujom. Panenić i Vrdoljak ministri. Kad sam došao u ministarstvo je stanje bilo - imali smo strategiju koja je bila 1200MW koja je predviđala izgradnju elektrana, stabilne struje - komentirao je predsjednik Narodne stranke - Reformista. 

'Samoubilačka rješenja i nesposobnost naših vlada'

- Strašna nevjerojatna samoubilačka rješenja naših vlada, prošle potpuno nesposobne da išta napravi, i ove sada tehničke vlade, koja je zabila zadnji čavao u lijes, zatvaranjem koncepta Plomina, koji je bio potpuno već definiran. Bez ijednog centa hrvatskog investiranja, samo sa postojećim kapacitetom koji bi za sljedećih 30 godina na 0,5 posto dizao BDP. Izračuni su jasni u Hrvatskoj. I koji bi digao učešće te temeljne energije sa 6,5% na 12%, a Europa ima 30%, a Njemačka 40%. Dva puta bi smanjio zagađenje i povećao proizvodnju. Ne bi došlo do ovog udara sada  - dodaje Čačić. 

- Ovo je direktno otimanje novca iz džepova hrvatskih građana i prebacivanja kod privatnika - zaključuje.

S prvim danom sljedeće godine povećava se naknada za obnovljive izvore energije koju građani plaćaju na računima za struju kod svih opskrbljivača. To je naknada kojom se niz godina puni fond za poticanje proizvođača struje iz vjetra, biomase, sunca ili vode, a koja unatrag tri godine, s PDV-om iznosi 4,4 lipe po potrošenom kilovatsatu, kako navodi N1.

Prijedlog Ministarstva gospodarstva navodi da se iznos za obnovljive izvore treba povećati na 12 lipa u 2017., zatim na 14 lipa u idućoj 2018. godini, a od 2019. godine da iznosi 15 lipa po kilovatsatu. Tada će, 2019. godine, prosječno kućanstvo koje sada plaća 105 kuna godišnje (9 kuna mjesečno) plaćati 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.

>> Bandićev plan: Ako postane premijer iz Zagreba će preseliti sedam ministarstava

Komentara 29

BO
bojuki1
12:09 29.09.2016.

Od poskupljenja struje će najviše profitirati privatnik čiji brat je imao zajedničku tvrtku s Krešom Milanovićem i koji je skinuo hipoteke s nekretnina obitelji Milanović. Hrvatski mainstream mediji pali su na ispitu! U njima nema istraživačkih novinara kada je sdp kriminal u pitanju. Strašno kako se prave mutavi i ne žele povezati uzročno-posljedičnu vezu između budućeg prosječnog poskupljenja električne energije za cca 500 kuna godišnje po kućanstvu sa zadnjom sjednicom Milanovićeve vlade. Nitko ne želi vidjeti da su Milanovićevi prijatelji uložili sitnu lovu u kupnju firme od Austrijanaca koja 12 godina nije uspijevala dobiti koncesiju. Čim je firma promijenila vlasnika, vidi čuda, odmah je dobila koncesiju! Umjesto pristanka na novi harač na hrvatsku sirotinju zbog opskurnih i netransparentnih privatnih interesa, Mostovi tehnički ministri gospodarstva i unutarnjih poslova, Panenić i Orepić, dužni su provesti istragu oko navedenih okolnosti, utvrditi uključene i zbog čega su opstruirali nacionalni interes te pokrenuti proceduru raskida ugovora za nove vjetroelektrane, međutim most-ovci su vjerojatno kupljeni od tih privatnika koje je Milanović nakrcao milijardama i neće učiniti ništa. Milanovićev kriminal težak milijarde kuna nam se događa pred očima, a mediji, dorh, uskok šute, sramota!

PA
Pape5
11:46 29.09.2016.

Onaj tko ima dokaze, ode lipo na Državno odvjetništvo i podnese kaznenu prijavu, a ne skuplja političke bodove u VL.

Avatar Cinco
Cinco
11:19 29.09.2016.

Još jedan biser Milanovićeve vlade.. - To nam je kroz izmjene Zakona o tržištu električne energije, do kojih je došlo na zadnjoj sjednici Vlade, u amanet ostavila bivša Vlada. Naknada sada iznosi 3,5 lipa bez PDV, a trebala bi narastii na 10-12 lipa po kW/h. Pravilnik na snagu stupa s 1. siječnjem iduće godine i mi ga moramo početi primjenjivati ili će uslijediti tužbe. Međutim, do poskupljenja cijene neće doći, istakao je Panenić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije