Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Vrhovnik

Račanov 'crveni tajkun' sad živi u maminu stanu

Damir Vrhovnik,zbirka,preparirane životinje
Foto: Facebook-profil Aljoša Babić
1/5
23.07.2014.
u 13:45

Nakon 
godina izbivanja, nekadašnji šef "Viktora Lenca" pojavio se na Milanovićevu skupu u Rijeci

Stranački sastanak riječkih SDP-ovaca sa šefom stranke Zoranom Milanovićem u ponedjeljak privukao je i neke, inače rijetko viđene članove. Naime, na stranačkome "road showu", kako je to ironično primijetio jedan mladi SDP-ovac, pojavio se i riječki tajkun, Linićev kum Damir Vrhovnik, nekadašnji predsjednik uprave i suvlasnik brodogradilišta Viktor Lenac, koji već godinama uživa saborsku mirovinu.

Živi povučeno, pa je tako i na naš pokušaj da otkrijemo što danas radi i čime je zaokupljen, tek kazao kako se, otkada je u mirovini, nema volje javno eksponirati.

Vrhovnik se u ponedjeljak, saznajemo, na zatvorenom stranačkom sastanku nakratko ipak uključio u raspravu kada se dotakla njegova područja, brodogradilišta i izgradnje platformi. Zbog prijateljstva s Ivicom Račanom svojedobno su ga nazivali "crvenim tajkunom", na njegovoj je jahti tadašnji premijer i ljetovao.

Pad poslovnog carstva

No, baš kako je Zoran Milanović nedavno izjavio – u politici ipak nema prijateljstva. I Vrhovnikovo drugovanje s Račanom puklo je u trenutku kada je Lenac zapao u financijske teškoće. Vladino spašavanje privatnoga škvera prometnulo se u prvorazrednu aferu. Premda je država tada izravno ili posredno bila najveći "investitor" u Lenac, Vrhovnik je tvrdio da državnim jamstvima za kredite Račan ne pomaže njemu, već projektu. Isto je govorio i Račan tvrdeći da njihovo prijateljstvo nikako nije utjecalo na donošenje odluka vezanih uz Lenac.

Zanimljivo je da knjiga dionica brodogradilišta nikada nije objavljena, pa ostaje nejasno kako je Vrhovnik postao jednim od najvećih privatnih dioničara toga brodogradilišta. Ondašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić jednom je otvoreno rekao: "Kad sam došao u Vladu, država je već bila talac Lenca sa 50-ak milijuna dolara." U toj je aferi država potrošila 70 milijuna dolara iz proračuna, a još 60 milijuna iznosile su obveze prema dobavljačima i kreditorima.

Pokretanjem stečaja Lenca, Račan je za Vrhovnika postao bivšim prijateljem kojega je ocijenio nedovoljno ekonomski educiranim, a odluku o stečaju politički motiviranom. U to je vrijeme Vrhovnik doživio i tešku prometnu nezgodu, prolazio je teške poslovne i privatne trenutke. Kada je Lenac počeo propadati, odlučio se na prodaju svoje vile na Pećinama, koju je, kao i većinu imovine, prije toga prepisao na kćer. Villu Anu kupio je neposredno pred početak pada svojega poslovnog carstva. Nije poznato je li luksuzno zdanje zaista i uspio prodati za 3,5 milijuna eura, kolika je bila početna cijena ili je vila iznajmljena. Danas živi na drugoj adresi, u stanu naslijeđenom od majke u riječkoj Krešimirovoj ulici. Poznato je da je Vrhovnik bio i partner Ivana Franolića u Tržnicama Rijeka, a potom i u riječkome hotelu Jadran. Supruga Vesna posjedovala je deset posto dionica u Tržnicama Rijeka, gdje je bila i članica NO-a. Veliki je ljubitelj šaha, redoviti posjetitelj šahovskih turnira. Nizao je uspjehe na juniorskim prvenstvima bivše države, ali i poslije, kao veteran. Kandidirao se i za predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza, ali ga je u toj utakmici pretekao Josip Leko, što je Vrhovnik prilično teško primio.

Sporna donacija

Jednako strastveno predao se lovu. Bio je član svjetske lovačke organizacije Safari Club International, a nedavno je najveći dio svoje zbirke donirao Primorsko-goranskoj županiji. Izložena je u Muzeju lovstva, šumarstva i ribolova u Brodu na Kupi. Vrhovnikova donacija ražestila je predsjednika Zelene stranke i županijskoga vijećnika Aljošu Babića, koji drži neumjesnim da se takva zbirka nalazi u muzeju kojim upravlja Županija. Obećava da će učiniti sve da se ona ukloni, uz objašnjenje kako bi muzej trebao prikazati životinjski svijet Gorskoga kotara, a Vrhovnikovi trofejni primjeri, drži Babić, ne oslikavaju život toga područja.

>>Izloženi trofeji Damira Vrhovnika: 'Ovo je neumjesno'

>>Riječki SDP-ovac zatražio Milanovićevu ostavku

>>Riječki tajkun Damir Vrhovnik prodaje vilu za 3,5 milijuna eura

Komentara 10

Avatar Aristarh
Aristarh
14:18 23.07.2014.

Hrvatska nije opljačkana nego nesposobnošću podobnih upropaštena. I ovaj je jedan primjer za to. Koliko je na vrijeme stavio sa strane to bi trebalo nekako saznati.

NE
neverane
14:05 23.07.2014.

Da,da,suza mi kapnula iz oka, za svoje marifetluke je kažnjen debelim bogatstvom. I sretno svaki dan pogledavat kroz prozor a nigdje rešetke.

ĆA
ćaćaća
15:02 23.07.2014.

ma ko bi rekao da su kmeri toliko socijalno nesojetljivi?..samo isprane kmer glavice to ne znaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije