Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ BOBETKO

Račan braniteljima: Nećemo izručiti Bobetka

24.09.2002.
u 00:00

* Hrvatska mora biti spremna na posljedice neizručenja generala Bobetka, rekao je premijer

Vlada ne može postupiti prema nalogu Haaškog suda i uhititi generala Bobetka. Za taj je stav premijer Ivica Račan jučer dobio potporu svih koalicijskih partnera, čemu su prethodile temeljite konzultacije s najboljim pravnim stručnjacima te jučerašnje okupljanje Savjeta za suradnju s Haaškim sudom. Članovima Savjeta jučer se na tom sastanku pridružio i predsjednik države Stjepan Mesić. Oko 10.30 sati Orsat Miljenić, predstojnik Ureda za suradnju s Haaškim sudom, ponovno je, naime, zaprimio optužnicu protiv generala Bobetka, ovaj put s ispravljenim nalogom za uhićenje.

Vlada tu optužnicu, za koju je u preliminarnim analizama ustvrđeno da se protivi Ustavu RH, neće procesuirati, nego će čekati da se o ustavnosti toga dokumenta izjasni Ustavni sud. Vladi je neprihvatljivo kako optužnica tretira akciju oslobađanja Medačkog džepa. Oštrim stavom prema optužnici protiv generala Bobetka Vlada želi postići to da se Domovinski rat poštuje kao pravedan rat protiv agresije, a akcija Medački džep kao pravedna osloboditeljska akcija.

Važan element Vladina oštra stava prema zahtjevima Haaga jest i spremnost Hrvatske da sama sankcionira zločine počinjene tijekom Domovinskog rata.

Uz pravne i diplomatski napori

Račan je, međutim, svjestan toga da se mnogima u svijetu neće sviđati takav Vladin odgovor Haagu. U pojednostavljenoj dioptriji nekih pripadnika međunarodne zajednice, države se ocjenjuju po tome surađuju li s Haagom ili ne. Oštrim odgovorom Hrvatska preuzima rizik i treba biti svjestan toga da se mora platiti određena cijena, kaže Račan. Odgovornost je Vlade i državnih institucija da ta cijena bude što niža. Uz bitku na pravnom terenu, Hrvatska će intenzivirati i diplomatske napore kako bi svijetu objasnila svoje stavove. U okviru tih napora najavljuje se sastanak s predstavnicima stranih veleposlanstava u Hrvatskoj.

Račan kaže kako iz prijateljskih zemalja već dolaze upozorenja o posljedicama neizručenja generala Bobetka. Boreći se za istinu o Domovinskom ratu, Vlada ne smije Hrvatsku sunovratiti u sankcije, kaže premijer, upozoravajući upravo u tom kontekstu na štetnost radikaliziranja situacije oko generala Bobetka i odnosa prema Haagu.

Savezništvo u sprečavanju sankcija Račan je jučer tražio i od predstavnika braniteljskih udruga, koje po njegovu mišljenju mogu pomoći u stvaranju pozitivnog odnosa prema kažnjavanju individualnih ratnih zločina na domaćim sudovima. Za individualan zločin ne može biti opravdanja, rekao je nakon sastanka s Račanom predsjednik Hvidre Damir Varaždinac, ali ako se načelnika Glavnog stožera krivi za zločine koje su počinili drugi, onda se okriviti može svakoga. - To je kao da se premijera Račana krivi ako netko nekoga ubije, na primjer u Osijeku - kaže Damir Varaždinac.

Potpora branitelja Vladi

Predstavnicima Hvidre i Koordinacije udruga branitelja Domovinskog rata Račan je rekao da general Bobetko neće biti izručen Haagu. Damir Varaždinac poručuje da će branitelji Vladi u tome dati potporu te da će apelirati na političke stranke i građane da u tome podupru Vladu. Ako se Vlada ne bude držala tog obećanja, udruge bi svim demokratskim sredstvima spriječile privođenje Bobetka Haaškom sudu. Branitelji su od Račana jučer zahtijevali da se obrana generala Bobetka proširi i na generale Gotovinu i Ademija. Vladi i s drugih strana dolaze zahtjevi da se ospore optužnice protiv te dvojice generala. No u Vladi se smatra da će se Ademiju i Gotovini lakše pomoći indirektno, odnosno da će i njih biti lakše braniti nakon što se ospori optužnica protiv Bobetka.

Premijer Račan i jučer je razgovarao telefonski s generalom Bobetkom. Na pitanje hoće li posjetiti Bobetka, o čemu se jučer nagađalo, Račan je rekao kako taj susret najprije moraju zajednički dogovoriti.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije